Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam İşte çocuklara mutluluk aşılayan 10 soru
        1

        Bugün günün en güzel saati hangisiydi?

        Bu tam uyku saatinde sorulmalı. Çünkü en mutlu olduğu ana geri gitmek, tam uykuya dalmadan önce ona kendini daha iyi ve rahat hissettirecek. Endişeler gidecek, yerini pozitif düşünceler alacak. En iyisi her gün tekrarlamak, bir rutin haline getirmek, uyku öncesi sadece mutlu olduğu anları düşünmesini sağlamak.

        2

        Bugün neye/kime teşekkür etmek istersin?

        Bu soru için de en uygun zaman akşam yemeği. Tam yemeğe başlamadan tüm aile üyeleri tek tek o gün yaşadıkları güzel şeyleri anlatabilir, şükran duygusunu dile getirebilir.

        3

        Bu konuyla ilgili ne yapacaksın?

        Çocuğunuz yanınıza bir problem ile geldiğinde ona oldukça sakin ve yumuşak bir ses tonuyla “Bu konuyla ilgili ne yapacaksın?” diye sorun. Hemen konuya girip çözüm bulmak yerine bir de bunu deneyin. Çünkü bu ona hem daha çok düşünme fırsatı sunar hem de ona olan güveninizi gösterir. Eğer “bilmiyorum” derse, o halde siz de “Aslında ben de bilmiyorum, gel beraber bir çözüm bulalım” deyin, yine çözüme birlikte ulaşın.

        4

        Bu sana kendini nasıl hisettirdi?

        Mutlu olmanın yollarından biri de duyguları ifade etmektir. Nasıl hissettiğinizi anlatırsanız, yazarsanız ya da gösterirseniz daha mutlu olursunuz. İşte bu nedenle çocuğunuza da mutlaka sorun, özellikle de size yaşadığı kötü bir şeyi anlatırken.

        5

        Sence o nasıl hissetmiştir?

        Bu soru da onun empati kurmasını sağlayacak. Empati de onu mutluluğa bir adım daha yaklaştıracak. Karşısındakini anlayabildiği için daha güçlü ilişkiler kuracak, arkadaşını düşündüğü için kendini daha iyi hissedecek.

        6

        Bunun bir de iyi bir yanı olduğunu biliyor musun?

        Yaşadığı kötü deneyimin ardından mutlaka iyi bir sonuç çıkartmaya çalışın. Tabii bunu ergenlik dönemindekilere anlatmak oldukça güç. Ancak küçük çocuklarda etkili oluyor. Örneğin minik kızınız elini mi kesti? “Bak elin kesilmeseydi bu en sevdiğin Barbie’li yara bandını yapıştıramayacaktık” demek gibi…

        7

        Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi bulabilir miyiz sence?

        İster evde televizyon başında olun, isterseniz dışarıda, her zaman öğrenecek/öğretecek yeni bir şeyler var. Süper ebeveynsiniz çünkü elinizin altında istediğiniz an istediğiniz bilgiye ulaşabileceğiniz bir akıllı telefon var. O halde şimdi onu kullanma zamanı. Örneğin televizyonda biri Fransızca “günaydın (bonjour)” mı dedi? Hemen bunun Fransızca olduğunu söyleyebilir, Google’dan Fransa’nın fotoğraflarını gösterebilir, Youtube’dan Fransızca şarkılar dinletebilirsiniz.

        8

        Hafta sonu ne yapmak istersin?

        Araştırmalar, sevdiğimiz bir şeyi yapacağımız günü beklemenin bizi mutlu ettiğini gösteriyor. Mesela siz 6 ay sonra çıkacağınız tatili düşününce yüzünüz gülmüyor mu? İşte aynen bunun gibi henüz hafta başında olsanız bile çocuğunuza “cumartesi birlikte sinemaya gideceğiz” demeniz onu kadar mutlu eder. Her gün de bunu düşündükçe mutlu olur.

        9

        Bir başkasını mutlu etmek için ne yapabiliriz?

        Çocuğunuzla birlikte hasta bir yakınınızı ziyaret etmek, yardıma muhtaç birine yardımda bulunmak, sosyal sorumluluk projelerinde yer almak, onun iyi şeyleri de yapabildiğini görmesini sağlar ve haliyle mutlu eder. “Ben de iyi bir şey yapıyorum” hissi, güvenini artırır. Birlikte gerçekten ihtiyacı olanlara yardım ederseniz, sadece onu değil, ihtiyaç sahiplerini de mutlu edersiniz.

        10

        Bugün dışarıda ne yapmak istersin?

        Hava nasıl olursa olsun, bütün gün evde oturarak zaman geçmez. Bildiğiniz gibi egzersiz, hareket etmek, “mutluluk hormonu” dediğimiz endorfin salgılamamızı sağlıyor. Aslında en güzeli, onu tek başına spor yapmaya teşvik etmek. Bir de araştırmalar gösteriyor ki, spor yapan annelerin çocukları spora daha meraklı oluyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ