Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Metroya düşerseniz ne yapmanız lazım?
        1

        Diyelim metroya bir şekilde düştünüz ya da inmek zorunda kaldınız. Bright Side'de yer alan habere göre böyle bir durum karşısında izlemeniz gereken birkaç yol var. Örneğin, tırmanarak kurtulmaya çalışmayın, trenin ilk duracağı vagona ilerleyin. Ve işte diğer öneriler...

        2

        Tırmanarak kurtulmaya uğraşmayın. Şeridin altındaki platforma dokunmayın, çünkü ölümcül elektrik çarpması verebilecek bir ray bulunur ve bu sizi çarpabilir.

        3

        Eğer karşıdan gelen treni göremiyorsanız, trenin duracağı ilk vagona doğru ilerlemelisiniz. Bu süreçte metro çalışanlarından yardım isteyin.

        4

        Tren size doğru geliyor ve zamanınız yoksa, raylar arasındaki boşluğa yatın ve başınızı ellerinizle örtün. Bu boşluğun alt kısmı ile trenin ekipmanları arasındaki mesafe yaklaşık 0.5 metredir. Dolayısıyla, boşluğa yatarsanız size hiçbir şey olmaz.

        5

        Düşen asansörden sağ kurtulmak için de bir çok yöntem iddia edilir.

        6

        Tam asansör düşmek üzereyken zıplamak, kenarlara sıkı sıkı tutunmak, yere yatmak, yukarı tırmanmak ve daha nice fikirler...

        10

        Kabin yere çakıldığında meydana gelen şiddet kemikleri etkilemese bile organlar büyük ihtimalle zarar görecektir.

        11

        Yumuşak dokulu organların zarar görmemesi için ne yapmak gerekir?

        12

        İskelet sisteminde kemiklerin içinde korunan yumuşak dokulu organların düşüş şiddetinden darbe almasını engellemek için en önemlisi duruş pozisyonunu doğru seçmek.

        13

        Bunun için en doğrusu, ne ayakta durmak zemine çakılmadan hemen önce zıplamak.

        14

        Düşüş anından az az hasarla kurtulmak için zemine cenin biçimde yatmalısınız.

        15

        Kendinizi elinizden geldiği kadar toplayıp küçülmeye, mümkün olduğu kadar az alan kaplamaya çalışmalısınız.

        19

        Ayakkabı vurması insanın canını en çok yakan şeylerden biridir. Olmadık anca gün içinde vurmaya başlayan ayakkabı hayatı tam bir işkenceye dönüştürür. Peki ayakkabının vurmasını önlemek için ne yapmalı?

        20

        Ayakkabınızın ayağınıza vuran yerine bir miktar vazelin sürerseniz o bölgenin yumuşamasını sağlayarak ayağınıza vurmasını engellemiş olursunuz. Bu formül özellikle deriden yapılan ayakkabılarınız için uygun.

        21

        Pudra sürün! Çorap giymediyseniz ayakkabının vurması ve gününüzün zehir olması ihtimali çok yüksek.

        22

        Pudrayı ayağınıza sürdükten sonra biraz da ayakkabınızın içine dökebilirsiniz. Bu formül ayağınızın kuru kalmasını sağlayacak ve ayakkabanızın vurup topuklarınızın su toplamasını engelleyecektir.

        23

        Vurmasından endişe ettiğiniz bir ayakkabı giyecekseniz önce sağlam bir yara bandını topuklarınıza yapıştırarak önlem alabilirsiniz. Evet çok klasik bir yöntemdir ama koruyuculuğu yüksektir.

        24

        Peki düşme ve yaralanma anında ilk etapta ne yapılmalı? Kulaktan dolma birkaç bilgi hayatınızı ilk yardımda kurtaramaz. İşte düşme ve yaralanma sonrası ilk yapılması gerekenler!

        25

        Öncelikle yaralanan kişi sözlü uyarılara yanıt vermiyor ve bilinci kapalı ise bir kafa travması geçirmiş olabileceği akla gelmeli ve ilk önce nefes alıp almadığı kontrol edilmelidir.

        Şiddetli düşmelerde yardım gelene kadar omurga yaralanması riskine karşın yaralı ayağa kaldırılmaya çalışılmamalıdır.

        26

        Diz yaralanması veya kemiklerde kırık gelişmiş ise kırılan bölge kayak sopaları kullanılarak veya var ise ağaç dalları ile kaşkol yardımıyla sıkı olmayacak şekilde tespit edilebilir ve yaralının nakli sağlanabilir.

        27

        Düşme sonrası hemen fark edilemeyen yaralanmalar çoğunlukla geç ortaya çıkan ağrı ve bölgesel şişlik ve kızarıklıklarla kendini gösterir.

        28

        Özellikle eklem yaralanmaları sonrası eklem içi kanamaya bağlı şişlikler ve basma zorlukları ile beraber çapraz bağ yaralanmalarında dizde kayma boşalma hissi olur.

        Omurga yaralanmalarında buyun, sırt veya bel kaslarında spazm ve hareketle artan ağrı olur.

        29

        Ciddi hasarlarda ise kollarda veya bacaklarda uyuşma ve güç kaybı görülebilir. Kafa travmalarında ise geç dönemde bulantı, kusma ve bilinç bozuklukları ortaya çıkabilir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ