Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Cuma Namazı'nda başlık düşünmek...

        Geçen haftanın en çok konuşulan konularından biri ağırlıklı olarak İmam Hatip Lisesi mezunlarının oluşturduğu İhl-Sözlük'tü. Internet aleminin sözlük imparatoru Ekşi Sözlük'e rakip gösterilen, kendilerini dindar ama kutsala saygılı herkese açık diye niteleyen İhl'cilerle sözlük dilinin şifrelerini konuştuk... Aralarında Kemalistler bile varmış...

        AYCAN SAROĞLU'NUN HABERİ

        Henüz bir aylık İhl-Sözlük 6 Nisan 2009'da kuruldu. Yaklaşık 2000 yazarı, 62 ülkeden ziyaretçisi var. Sanatçılar, yönetmenler, gazeteciler üye. Günlük görüntülenme sayısı 400 bin. İhl Sözlük'çülerin en sevdiği köşe yazarlarının başında Haşmet Babaoğlu geliyor. Babaoğlu'dan Ali Şeriati'yi, Mustafa İslamoğlu'nu öğrenmişler, ona yazarlık hesabı açmışlar. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan'ın İhl-Sözlük'ü yazmasından sonra ilgi daha da artmış. Sözlükçüler Ahmet Hakan'la mail'leşmişler sözlük yazarı olmasını istiyorlar.

        Hepsi de genç, iyi eğitimli, okuyor, yazıyor, tek değil çok sesliler. 16 kurucu arasında dindar kesimin farklı renkleri var. Amaçları ahlaki kaygılara sahip entelektüel bir platform yaratmak. Onlarla sözlükteki isimleri üzerinden konuştuk. Meçhul X, 27 yaşında, İmam Hatipli değil, siysal bilimler mezunu bir bankacı. Ahmet Müsaadeetmez 24 yaşında İmam Hatip mezunu bir radyocu. Hasan Sabbah 30 yaşında, gazeteci. -

        Neden İhl-Sözlük?

        Meçhul X- En çok takip edilen 100 internet sitesi arasında üç sözlük var. Üçü de maalesef bizim dilimizi konuşmuyor. İkisine üyeydim ama yazınızı eşinizle okuyamıyorsunuz çünkü küfür var. Kutsala saldıran entry'ler yazmanız gerekiyor ki, yazarlığınız onaylansın. Kültür emperyalizminden bahsediyoruz ya; amacımız ahlak temelli, bizi tanımlayan bir platform oluşturmaktı. Diğer sözlüklerde ya Harun Yahya'ya ya Atatürk'e bir şey diyemiyorsunuz ama Hazreti Muhammed hakkında saçma sapan fıkraları okumak zorundasınız. Allah'ı sorgulayan ve de sorgularken küfür eden 'entry'lerle karşılaşıyorsunuz. Diyoruz ki "Hep beraber düşünelim, Allah'ı sorgulayan da olsun ama bunu güzel bir üslupla, fikir alışverişiyle yapalım.

        Ahmet Müsadeetmez- Ekşi Sözlük'ten uçuruldum. Fikrine uygun değilsen dışarıdasın. Doğru bildiklerini anlatmak istediğinde saldırıya uğruyorsun. Herkes derdini anlatsın, ateist de, solcu da hakarete varmıyorsa elbet anlatacak. Sözlüktekilerin tümü İmam Hatip'li değil, Fen liseli de var, kolejli de.

        Ahmet Müsaadeetmez- Sözlük ilk haftada sabaha karşı 05: 30 sıralarında hacklendi. Kutsallarımıza saldırıldı. Küfüre karşı küfür etmeyip ayet ve hadislerle yanıt verdim. Sezai Karakoç'un şiirlerinden yola çıktım. 15 kişi olmalarına rağmen başedemeyip beni uçurdular. Savaş internet üzerinden sürüyor Eskiden sağ sol kavgalarında kardeş kardeşi vururdu, sanki bu savaş internet üzerinden sürüyor. Yaşam, kutsal bir hak. Sanal alemde bile insanlar birbirine tahammül edemiyor. Hoşgörüsüzlük hakim, oraya girip Allah hakkında küfürlü entry'i yazmak onu da mutlu etmiyor aslında. Bu ancak bir ergenin yapabileceği bir şey...

        Hassan Sabah- Adı İmam Hatip Sözlüğü değil, 'ihale sözlük'. Ekşi Sözlük'çülerle programlama dili dışında en büyük ortak paydamız ahlaki temel ve küfrün olmamasıydı. Kabul edilmeyen, zenci gibi gösterilen, başörtüsünün bayrağının altında, çember sakalla, çarşafla yaftalanan bir İslami kesim var. Ama insanı unutuyoruz. Kainat insan için yaratılmış. Ben önemliyim, ama herkes önemli. Aydınlanmaya çalışan bu kesimin Nietzsche'leri, Oscar Wilde'ları yok. Onlar ölsün mü? İslami kesimde entelektüel bir eksiklik, bir köylülük söz konusu. Ben köylülüğe karşıyım. İşte bu yüzden bu sözlük var.

        A. M- Sinemaya, konsere giden, sanatsal aktiviteleri izleyen bir İslami gençlik var, sesini duyuramıyor. Ekşi Sözlük'te sinema hakkında yazsam bile adam bir namaz entry'me bakıp "Sen ne anlarsın sanattan" diyor.

        - Her kutsallık sorgulanamaz mı?

        M. X- Sorgulanabilir. "Şu şu sebeblerden inanmıyorum" diyebilirsiniz.

        A. M- "Hazreti Muhammed bir filozoftu" diyebilir adam ama onun ailesine küfür yağdırırsa o zaman kırmızı çizgi başlar.

        H. S- Bu sözlük inanç temelli değil, "Müslüman'ım" diyenlerin bile 40 parçaya bölündüğü bir dünyadayız. Birinin gittiği camiye diğeri gitmiyor. "Karının bacakları ne güzel cümlesi" hukukta suç değildir ama bu yazılmamış kuraldır da diyemezsin. Burası Diyanet İşleri değil, biz de müftü değiliz.

        HİÇBİR TARİKATA BAĞLI DEĞİLİZ -

        Atatürk maddesine baktım bir tane bile kötü yazı yok. Varsa da silindi mi?

        H. S- Sanıldığı gibi kimsenin Atatürk'le bir sıkıntısı yok. Dogma da yok... Benim inandığım din düşünmeyi emreder.

        A. M- Herhangi bir cemaat ya da tarikata da bağlı değiliz. Her görüşten arkadaşımız var. Fethullah Gülen ya da Cübbeli Ahmet Hoca başlığında olumsuz bir görüş görebilirsiniz. Müslümanlar artık her şeyi sorguluyor. - Cinsellikle ilgili maddelerin çoğu yasaklı...

        A. M- Cinsellikle ilgili bilgiye karşı değilim ama suistimale çok açık. İçimize sızıp, saçma bir başlık açıp o sayfayı öbür sözlüklere kopyalayan ve "Bunlar böyle düşünüyor" diye yayın yaptılar. Türkan Saylan'a hakaret içeren entry'i sildik ve o kişi bize "Nasıl Müslümanlarsınız?" diye küfretti... - Alevi üyeniz var mı?

        A. M- Var. Kemalizmi savunan arkadaşım bile sözlüğe geldi. İlk baktığı Sivas olayları ve Mustafa Kemal Atatürk maddeleriydi. Görünce şaşırdı. Hemen üye oldu.

        M. X- Ekşi Sözlük, Uludağ Sözlük, İTÜ Sözlük ve diğer sözlükler hep beraber pikniğe gidip ateisti, komünisti, el ele tutuşup aynı köfteden yiyelim, aynı meyve suyunu içelim.

        - Ya orada içki içerlerse?

        M. X- İçsin, ama adabıyla... İçkisiyle halayı bozmasın. Başka bir çağdayız, insanlar artık sözlük diliyle konuşuyor. Çağın dilini konuşmak diye bir şey var. İnsanlar artık sözlük diliyle konuşuyorlar. Üniversite gençliği bu dille konuşuyor.

        A. M- Otobüsle giderken bile insanların aklına başlık geliyor. "Cuma namazında başlık düşünmek' diye konu açmışlar.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ