Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam 23 Nisan öncesi iki kız çocuğunun hazin öyküsü

        İzmir'de, menenjit rahatsızlığı yüzünden Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi altına alınan doğuştan işitme engelli 5 yaşındaki Sude Vurur'un, tedavi sırasında karnının yakıldığı ileri sürüldü. Bir yıl öncesine kadar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için okulundaki gösterilerde oynayıp zıplayan 8 yaşındaki Hivda ise yakalandığı amansız hastalık nedeniyle şimdi yatağa mahkum.

        İKİ ÇOCUK İKİ HAZİN HİKÂYE

        İzmir'de, menenjit rahatsızlığı ile Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi altına alınan doğuştan işitme engelli 5 yaşındaki Sude Vurur'un, tedavi sırasında karnının yakıldığı ileri sürüldü. "Kızımı Ege Üniversitesi'ne sevk ederken üzerini çarşafla örttüler, ne olduğunu bilmiyorduk" diyen anne Ahu Vurur, kızı işitme engelli olduğu için neler yaşadığını anlatamadığını söyledi.

        İşitme engelli 5 yaşındaki Sude Vurur'un ailesi, menenjit tanısı ile Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde tedavi altına alınan kızlarının karın bölgesinin yakıldığını iddia etti. Vurur ailesinin iddialarına göre, 19 Şubat tarihinde küçük Sude, Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde menenjit tanısıyla sadece 1 günlük tedavisi sırasında idrar yollarının sökülmesi için uygulanan sıcak su kompresi sırasında karnında ikinci derecede yanık oluştu. Durumdan ötürü oldukça şaşkın olduğunu söyleyen anne Ahu Vurur şöyle konuştu:

        "Kızımı ertesi gün Ege Üniversitesi Hastanesi'ne beyin kanaması teşhisiyle sevk ettiler. 112 Acil ambulans ile hastaneye giderken kızımın üzerini çarşafla örtmüşlerdi. Bize yanıkla alâkalı herhangi bir şey söylenmedi. Kızımın dosyasına da işlenmemiş. Yandığını Ege Üniversitesi'nde öğrendik. Kızım Behçet Uz Çocuk Hastanesi'nden Ege Üniversitesi'ne sevk edilirken çok ağır bir vaka geliyor diye söylenmiş. Çünkü ambulanstan kızımı indirdiklerinde cildiyeci dahil orada hazır bekliyordu."

        BİR YIL GÜNEŞ YÜZÜ GÖREMEYECEK

        Yaklaşık iki hafta Ege Üniversitesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yaşam mücadelesi veren işitme engelli küçük Sude; şimdi ise karnındaki yanık ağrılarıyla başa çıkmaya çalışıyor.

        Karın bölgesinde oluşan yanık nedeniyle kızının bacağından parça alındığını ifade eden annesi Ahu Vurur, şunları söyledi: "Bacağından küçük bir parça alınarak karındaki yanık bölgeye nakil yapıldı. Pansuman tedavilerimiz çok zor geçiyor. Kızım işitme engelli olduğu için de o akşam yaşadıklarını anlatamadı. Şimdi de yanık nedeniyle özel bir tedavi uygulaması geçiriyoruz. Kızım 1 yıl boyunca güneşe çıkamayacak. Sorumlular bir an önce cezalandırılmalı."

        Vurur ailesi yaşadıkları şoku üzerlerinden atmaya çalıştıklarını söyleyerek; şu an yargıya başvurmadıklarını ifade ettiler.

        Behçet Uz Çocuk Hastanesi Başhekimi Prof.Dr. Nurettin Ünal; 112 kayıtlarında kızın karın bölgesine sıcak uygulamanın bulunmadığını ifade ederek incelemelerin sürdürüldüğünü açıkladı.

        IHA

        GEÇEN YIL 23 NİSAN TÖRENLERİNDE OYNAYIP ZIPLIYORDU

        Bir yıl öncesine kadar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için okulundaki gösterilerde oynayıp zıplayan 8 yaşındaki Hivda, yakalandığı amansız hastalık nedeniyle şu an yatağa mahkum oldu. Dört yaşında geçirdiği kızamık hastalığından sonra bünyesinden tam olarak temizlenemeyen virüsün beynine sıçramasıyla SSPE hastalığına yakalanan Hivda'nın annesi Leyla Doğan, yetkililerden yardım beklediğini söyledi. Hivda'nın kızamık hastalığına yakalandığı dönemde Muş'un Varto

        ilçesinde olduklarını belirten Leyla hanım, kızının o dönem hastalığının tam anlamıyla tedavi edilmediğini, 3 doz ilaç kullanması gerekirken 1 doz ilaçla tedavi edildiğini ve bu yüzden bünyesinde bulunan virüsün 1 yıl önce beynine sıçrayarak bu hastalığa sebebiyet verdiğini söyledi. Eşinin 7 yıl önce bağırsak kanserinden vefat ettiğini anlatan Leyla Doğan, o gün bugündür 3 çocuğunun hem annesi hem de babası olduğunu ifade etti.

        KIZIM İÇİN BÖBREĞİMİ SATACAĞIM

        Herhangi bir geliri olmadığı için bir ilköğretim okulunda çalıştığını anlatan Leyla Doğan, şunları söyledi: "Eşim öldüğünden beri çocuklarımın bütün sorumluluğu üzerime kaldı. Yıllardır onlara hem analık hem de babalık yapıyorum. Geçen seneye kadar kendi yağımızla kavruluyorduk. Ancak, kızımın bu amansız hastalığı çıkınca çok zor durumlara düştüm. Aldığım ücret 570 lira."

        Maddi imkansızlıktan dolayı sadece kızının ilaçlarını karşılayabildiğini anlatan Doğan, şöyle konuştu: "fakat vücut fonksiyonlarını kaybetmemesi için gitmesi gereken fizik tedaviye gönderemiyorum. Kendi boğazımızdan kesip kızımın boğazına harcıyoruz. Sırf o iyi olsun diye. Devlet büyüklerimizden yardım bekliyorum. Bize yardım eli uzatsınlar. Yoksa kızımın tedavisini yaptırmak için gözümü veya böbreğimi satacağım."

        23 NİSAN BAYRAMINA KATILMASINI ÇOK İSTERİM

        Kızının en son tam bir yıl önce okulundaki kutlama etkinliklerine katıldığını hatırlatan çaresiz anne, kızının yeniden sağlığına kavuşarak etkinliklere katılmasını çok istediğini söyledi. Çocuğunun hastalıktan yüzde 5 oranında kurtulma şansı olduğunu dile getiren Leyla hanım, hiçbir zaman tıptan umudunu kesmediğini ve kızının bir gün sağlığına kavuşacağına inandığını anlattı.

        SSPE HASTALIĞI

        Açılımı "Subakut Sklorezan Panansefalit" olan hastalığa kızamık geçirildikten sonra beyne yerleşen bir virüs neden oluyor. Virüs hastalığın bitiminden sonraki 10 yıl içinde tekrar aktif hale geçiyor ve beyinde büyük tahribata yol açıyor. Kesin tedavisi olmayan virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla hastalığın seyri yavaşlatılabiliyor. Uzmanlar, kızamık aşısı olmamış çocuklarda hastalığın görülme riskinin fazla olduğunu belirtiyor.

        IHA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ