Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Üniversite'de Kürtçe seçmeli ders olarak verilmeye başlandı

        Mehmet MASUM İŞ/ MİDYAT (AHT)

        Mardin Artuklu Üniversitesi'nin bünyesindeki Midyat Meslek Yüksek Okulu'nda haftada iki saat seçmeli Kürtçe ve Arapça dili eğitimi verilmeye başlandı. Üniversite senatosunun aldığı karar sonrasında, Midyat Meslek Yüksek Okulu'nda 360 ön lisans öğrencisinin derslere yoğun ilgi göstermesi dikkat çekti.

        Dil müfredatında harflerin tanımı, yazı alıştırması, zamirler, kısa cümle kurma, isim ve fiil, modern metinlerden seçmelerle alıştırma, geçmiş zaman, geniş zaman, günlük hayatta ve iş dünyasında kullanılabilecek konuşma kalıpları, okuma, dinleme ve konuşma becerilerinin öğretileceği belirtildi.

        Midyat Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü ikinci sınıf öğrencisi Tuba Eryarsoy, "Arap kökenliyim. Kürtçeyi bilmiyorum, hiç anlamıyorum da. Biz okul öncesi öğretmeni olacağız. Belki köylere tayin edileceğiz. Köylerde Kürtçe konuşan çocuklar var, bizler staj yaparken de karşılaştık. Çocuklar konuşuyor ve bizler bir şey anlamıyorduk. Onlara boş boş bakıyorduk. Ben bu yüzden Kürtçeyi seçmeli ders olarak seçtim" dedi.

        ÖĞRENCİLER ÇOK MUTLU

        Midyat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Ömer Türk, "Bu yıl üniversitelerine kayıt yaptıran öğrencilerimize de seçmeli ders olarak Kürtçe veya Arapçayı seçebileceklerini söyledik. Bu eğitimi alan öğrencilerimiz anadillerini okuyup yazmayı öğrendikleri için son derece mutlular. Kürtçeyi bilen öğrenciler Arapçayı, Arapçayı da bilen öğrenciler de Kürtçeyi seçmeli ders olarak tercih ediyorlar" diye konuştu. Evde Kürtçe konuştuklarını anlatan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Cahide Altan. Derslerde ana dili Kürtçeyi çok eksik konuştuğunu, utanarak fark ettiğini söyledi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ