Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam HT Pazar Mucizelerle ayakta duran müzik mabedi

        Heja BOZYEL / HT PAZAR

        Bu sene başlayan RETREAT projeleri ile de sanatçılar için kafa dinleyerek çalışabilecekleri ikinci bir ev olmaya hazırlanıyor

        Yazar Sabahattin Ali'nin kızı Profesör Filiz Ali ile Ayvalık'ta 15 yıldır hiç umulmadık desteklerle ayakta duran, dünya çapında ehil müzisyenlerin ve eğitmenlerin ders verdiği AIMA'yı konuşmak için buluştuk. Beni bıraksanız saatlerce daha onun düzgün Türkçe'sini dinler, hep eksik kaldığım için üzüldüğüm klasik müziği ondan öğrenmek isterdim. Ama bu işler konuşmakla olmuyor. Karşımdaki zarif hanımefendiyi çok yormadan kalkıyorum, taksiye bindiğim anda telefonumdan Ulvi Cemal Erkin'in Piyano Konçertosu'nu dinliyorum. Sohbet sırasında "Edebiyat ve müzik birbirinden ayrılamaz" dediğinde ne kadar haklı olduğunu düşünüp müzik yeteneğim olmamasına bir kez daha hayıflanıyorum.

        15'İNCİ YILDA ODA ORKESTRASI

        Filiz Ali AIMA'yı şöyle anlatıyor: "Konservatuvarlarda eğitim gören öğrencilerin büyük bölümü hep aynı öğretmenlerden ders alıyor. Farklı müzisyenlerden eğitim almaları ufuklarını geliştiriyor. Konservatuvar öğretmenleri de bunu destekliyor. Biz de başından beri hem sanatçı hem de eğitici yönü kuvvetli olan hocaları getirdik. Şimdiye dek gelen hocalarımızın hepsi dünya müzik camiasında tanınan kişiler. Artık bir noktayı aşmış insanlar son derece alçak gönüllü oluyor. Bizim maddi açıdan zorda olduğumuzu biz söylemeden fark ettikleri için hep ona göre davrandılar..."

        Akademide eğitim alan öğrencilerin tamamı dünyanın farklı yerlerindeymiş. Bu yıl da bu öğrencilerle bir AIMA Oda Orkestrası kuruluyor. "Mini bir festival yapmak istiyoruz" diyor Filiz Ali.

        BOYNERLER'İN EVİNDE İLK 10 YIL

        Oysa ki akademinin bu günlere gelmesi hiç kolay olmamış. Ama her an yardım eden kişiler çıkmış neyse ki. Filiz Ali'nin sözleriyle AIMA'nın hikâyesi şöyle: "Bir sanatçının gelişimi açısından dünyayı gezmesi, tanıması çok önemli. Özellikle icracılar meslekleri gereği o kadar uzun zaman içlerine kapanık çalışıyorlar ki dünyayı tanımaları bizden daha uzun zaman alabiliyor. Uzun yıllar dışarıya gide gele yüksek öğrenim sonrası 'master class' olarak tabir edilen eğitim programlarına aşinaydım. Türkiye'de neden yok diye düşünürken, biraz da cahil cesaretiyle Ayla Erduran ile bu işe başladık. Bu cahil cesareti bize şans da bahşetti. Ayvalık'ta bir mekân bulduk. Bu mekânın Ümit ve Cem Boyner'e ait olduğunu tesadüfen öğrendik. Onlar da bizim memlekette pek görülmeyen bir cömertlikle evlerini yılda 10 gün için bize açtılar. Hatta her türlü rahatlığı sağladılar, buzdolabını dahi dolduruyorlardı. Hocalarımız o evde kalıyordu. Biz 10 yıl süreyle Boynerler'in evine gittik geldik. Hatta 98'den beri bizde ders veren bir hocamız var, Lucas David, o Ayvalık'ta ihtiyarladı diyebiliriz. 2007'den beri İdil Biret ders veriyor. Ayrıca yaratıcı yazarlık atölyeleri düzenliyoruz."

        VAKIF VAR AMA VAKFİYE YOK

        "Sonra yine başka bir şans oldu ve bize yine Ayvalık'ta, Avukat Haluk Barutçuoğlu ev bağışladı. Ev derken, deniz kenarında bahçeli, 3 katlı bir yalı. 10 kişi konaklayabiliyor. Salonu 60 kişi alıyor, konserler veriyoruz. İlk başta ev Eczacıbaşı Vakfı'ndaydı sonra bize devrettiler. Bunun üzerine kendi vakfımızı kuralım dedim. Ayvalık Kültür ve Sanat Vakfı. Vakıf kurmak iyi güzel de bir baktık bunun vakfiyesi yok. Ben Hürrem Sultan olmadığım için! Sağolsun Ayvalıklı ya da Ayvalık'a sonradan yerleşmiş dostlarımız bize daima yardım ettiler. 2 sene evvel de Ayvalık'ta Ayışığı Manastırı adlı bir mekânı alıp restore eden Suzan Sabancı Dinçer ve Haluk Dinçer bize 3 yıl süresince sponsor olmaya karar verdiler. Bu sayede hiç olmazsa binamızı sağlam tutabildik. Bu binada şimdi yeni bir proje yapmayı planlıyoruz."

        Bu yeni projenin adı AIMA Retreat. AIMA Retreat, deniz kıyısındaki konumuyla, sanatçılara ve bütün yaratıcı bireylere projelerini gerçekleştirmek için huzurlu ve ilham dolu bir atmosfer sunmak için başlatıldı. "Worldwide Network of Artist Residencies"e (Dünya Sanatçı Rezidansları Ağı) de üye olan AIMA Retreat, dünyada sanatsal keşfi ve yaratıcı düşünceyi destekleyen tüm sanatçılara kapılarını açıyor.

        Konser salonu olarak manastır

        Filiz Ali: Tüm Türkiye'de olduğu gibi Ayvalık'ta da kiliselerin çoğu camiiye çevrilmiş. Bunlar iyi durumda. Diğerleriyse maalesef bakımsız. Bunlardan biri bir süre tütün deposu olarak kullanılmış sonra boş kalmış. Çok kötü durumda değildi ama çatısı çökmek üzere. Uzun zamandır aklım oradaydı. Sadece Cunda'da bir konser salonumuz var ama küçük. Bu kilise konser vermek için ideal. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'la görüştük. Söz verdi, burayı restore ettirdi. Hem kilisenin içi hem de bahçesi çok güzel. Akustik bir harika. İnşallah burada konserler olacak.

        AIMA 2013 programı

        12-16 Haziran Koro Atölyesi - Burak Onur Erdem yönetiminde

        19-24 Haziran Yaratıcı Yazma Atölyesi - Gülayşe Koçak yönetiminde

        3-10 Temmuz Keman Masterclass - Lukas David, Andrej Bielow, Çiğdem İyicil yönetiminde

        15-22 Temmuz Gitar Masterclass - Elena Papandreou yönetiminde

        20-26 Ağustos Flüt Masterclass - Gülşen Tatu yönetiminde

        30 Ağustos - 06 Eylül Piyano Masterclass - İdil Biret yönetiminde

        16-23 Eylül Viyolonsel Masterclass - Peter Bruns yönetiminde

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ