Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam "Halkımızın içi rahat olsun"

        Elmadağ Belediye Başkanı Ömer Ağa Kurt, Elmadağ'daki fabrikada bugün barut üretilmediğini, imal edilen dinamitlerin ise patlatılacağı bölgede birleşmesi gerektiğini açıklayarak, "Halkımızın içi rahat olsun" dedi.

        Makine Kimya Endüstri'sinin Kırıkkale Barut Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 3 işçinin yaşamını yitirmesi, Elmadağ'ın yanında kurulu bulunan MKE fabrikasından yıllar önce meydana gelen patlamayı hatırlattı.

        Elmadağ'da bulunan MKE Barut Fabrikası'nda yine bundan tam 13 yıl önce patlama meydana geldiği ve yine 3 işçinin hayatını kaybettiği bildirildi. Elmadağ'da oturan vatandaşların acıyla hatırladığı olay, Kırıkkale'deki patlamadan ROKETSAN'da durumunu gündeme getirdi.

        Elmadağ Belediye Başkanı Kurt, 1926'da açıldığını belirttiği Elmadağ'daki fabrikanın o günün şartlarında zor koşullarda açıldığını ve çok patlamalar meydana geldiğini büyüklerinden öğrendiğini belirtti. İnsanların patlamalarla özdeşleştiğini ve çok şehit verildiğini aktaran Kurt, yıllar geçtikçe Elmadağ'daki fabrikanın daha güvenlikli hale getirildiğini söyledi. Son 10 yıl içinde herhangi bir patlama ya da kaza olayına şahit olmadıklarını belirten Kurt, fabrikada şu anda barut imalatı olmadığını, anfo denilen kullanım bölgesinde birleştirilmesiyle patlayan bir dinamit türünün imal edildiğini bildirdi. Fabrikanın açılmasıyla insanların daha yakın bölgelerde oturmak için barut fabrikasına yakın bölgeye yerleştiklerini hatırlatan Kurt, "İnsanlarımızın içi rahat olsun. Şu anda barut imalatı ve depolama yok. Yıllar itabariyle daha güvenlikli teknikler yapmışlar" diye konuştu.

        Elmadağ'da üretilen patlayıcı çeşitlerinden bazıları şöyle: Dinamit law roketi, havadan karaya, karadan karaya atılan roket sistemi, 107 mm ve 122 mm topçu roketleri, mayınlı sahalarda geçit açma sistemleri ve çift bazlı dökme yakıt teknolojisi, dinamit ve dinamit fitilleri, suya dayanıklı patlayıcılar, amonyum nitrat bazlı patlayıcılar, DNT, TNT, kara barut, çeşitli asitler ve havan sevk barutları.

        1958 yılında MKE tarafından kurulan Elmadağ Barut Fabrikası'nda, 31 Ağustos 1995'e kadar ölümlü kaza yaşanmadığı, zaman zaman meydana gelen olaylarda yaralanmalar yaşandığı öğrenildi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ