Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Yaşam Kadın Mor Çatı, kadına yönelik dijital şiddetin arttığına dikkat çekti

        SOSYAL MEDYADA ŞANTAJ, TEHDİT

        Bu rakamların sadece Mor Çatı'ya yapılan başvurulardan oluştuğunu, Türkiye genelinde bu rakamların oldukça yüksek olacağına dikkat çeken Mor Çatı Gönüllüsü, avukat Selin Nakipoğlu, "Şiddetin 7/24 kesintisiz uygulanabileceği araçlar ve mecralar oluştu. Bu da yeni bir şiddet türü olarak dijital şiddetin hayatımıza girmesine neden oldu. Sosyal medya üzerinden şantaj, tehdit, iftira, taciz ve hakaret de yoğun şekilde karşımıza çıkıyor. Kadınlar, erkek tarafından 'Fotoğrafını yayınlarım, özel konuşmalarımızı ifşa ederim' şeklinde tehditlerle karşılaşıyor" bilgisini verdi.

        'HAYATI KABUSA DÖNEN KADINLAR VAR'

        Ayrıca cep telefonları aracılığıyla kadının her an nerede olduğunu takip etmenin de mümkün olduğuna dikkat çeken Nakipoğlu, dijital şiddetin kısa mesajlarla taciz etmek, e-posta şifrelerini kırmak veya kadının şifreyi vermesine zorlamak, vermezse fiziki şiddet uygulamak, arkadaş bağlantılarına ulaşmak, kadının özel fotoğraflarını, görüntülerini, özel konuşmalarını yaymakla tehdit, şantaj şeklinde sıralanabileceğini söyledi.

        "Dijtal şiddet yüzünden hayatı kabusa dönen kadınlar var" diye konuşan Nakipoğlu, "Bilişim suçlarıyla mücadelede, klasik suçlara ilişkin yaklaşımlar, son derece yetersiz ve başarısız oluyor. Güncel ve yeterli bir mevzuatın olması gerekiyor. Acilen ihtisas mahkemelerinin kurulması şart" dedi.

        ÖRNEK VAKALAR

        - İstanbul Sarıyer'de dört yıl önce bir anne, küçük kızını webcam ile soyundurup taciz ettikleri iddiasıyla savcılığa başvurdu. Zanlı Orhan Y. tutuklandı.

        - İstanbul'da yaşıtı bir kız çocuğu gibi davranarak internette bağlantı kurduğu 11 yaşındaki ilköğretim okulu öğrencisini kaydettiği görüntüsüyle tehdit eden T.A. (36) tutuklandı.

        - Diyarbakırlı bir genç ile İsviçre'de yaşayan bir genç kız arasında sanal ortamda başlayan ilişki mahkemelik oldu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ