Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Yeşil çayın faydaları nelerdir? Günde kaç bardak içilmeli?

        Yeşil çaynormal siyah çayın daha az oksitlenerek az işlem uygulaması sonucu oluşturuluyor ve bu sayede içerdiği mineraller, vitaminler ve antioksidanlar korunuyor.

        Yeşil Çayın Sağlığa Faydaları

        Yeşil çaytüketimi sonrasında birçok hastalığa iyi geldiği ve antioksidan özelliğiyle hastalıklardan koruduğu bilinmektedir. Zayıflama açısından da oldukça etkili olması açısından, artık günümüzde tüketimi oldukça artmıştır. Düzenli olarak tüketim sonucunda damar tıkanıklığına faydası olduğu ve bu sayede kalp sağlığını da etkilediği önemli detayları arasındadır. Üstelik gün içerisinde 3 bardak tüketildiği takdirde kalp krizi riskini% 11oranında düşürmektedir.

        REKLAM

        Yeşil çayındüzenli tüketilmesi halinde kötü kolesterolün düşmesine, iyi kolesterolün yükselmesine fayda sağlar. Bu işlemi depolifenollersayesinde gerçekleştiriyor. Kanda kolesterol kadar zararlı olantrigliseritindüşmesi için yine yeşil çaydan faydalanabilmek lazım. Yeşil çaydakikatenillerbileşeninin, etkisiyletrigiliseritdaha yavaş seyrediyor.

        Tip1 diyabet hastalarınınyeşil çaytüketmesi önerilmektedir ve bu sayede glikoz şekeri dengelenmektedir.Ancak; yanetkileri açısından doktora danışmak şarttır. Yeşil çay ülsere bağlı kolit veCrohngibi bağırsak iltihaplanmasını önlemede yardımcı oluyor.

        Cilt ve saç sağlığı için yeşil çaydan faydalanmak mümkün. Cildin kurumasını ve saçların cansızlaşmasını önlüyor. Kuruluk nedeniyle oluşan kepek problemine de çözüm getirmektedir.

        REKLAM

        Yeşil çay, kansere karşı bir koruyucu kalkan vazifesi görüyor. Japonya; çok tüketilen yeşil çay sayesinde en az kansere yakalanan ülkeler arasında. Yeşil çayda bulunanpolifenoller, kanserli hücrelerin temizlenmesini sağlayarak çoğalmasını engelliyor. Meme kanserinde de fayda sağlayan yeşil çay kanserin yakalanma riskini% 37oranında azaltabilmektedir.

        Mide kanserindedepolifenollersayesinde koruyucu etki sağlayarak oluşması riskini azaltıyor. Ancak bu tanı yeterince kanıtlanmış değil.

        EGCG (EpigallocatechinGallate) adlı bileşenin iltihap önleyici özelliği ile cilt kanseri olmasını ve oluşan cilt kanserinin yayılmasını önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Yumurtalık kanserinde de yeşil çay içmek yakalanma riskini% 46azaltıyor.

        Diğer kanser türlerinde de önleyebileceği konusunda araştırmalar yapılmaya devam etmektedir.

        REKLAM

        Yeşil çay zayıflamakiçin de oldukça etkili. Metabolizmayı hızlandırması ve vücuttaki toksinlerin kolay atılmasını sağlaması buna etken olmaktadır. Ancak tek başına bunu yapmasıimkansıztabi, ek olarak diyet yapmak gerekmektedir.

        Antioksidan türü olanpolifenollersayesinde fayda sağlayan yeşil çay, konsantrasyonu artıran özelliğiyle de önem taşımaktadır.

        Yeşil çayçok fazla tüketildiğinde; sinirlilik, baş ağrısı,reflü, baş dönmesi, zihin karışıklığı, kulak çınlaması, ishal ve kusma gibi yan etkiler oluşuyor. O yüzdenyeşil çayı günde 5 bardaktan fazla tüketmemek gereklidir.Yeşil çay içerisinde kafein bulunduğu için hamilelerin bir hekime danışmadan kullanması doğru değildir. Ayrıca bazı hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımı varsa yeşil çay tüketilmesi ancak bir uzman tarafından önerilirse gerçekleşmelidir.

        Haberi Hazırlayan: Fatma Isaoğlu
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ