Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim YGS ve LYS kalktı mı? Yeni üniversite sınavı nasıl olacak? YKS nedir?

        Yükseköğretim Kurumu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, bugün yaptığı açıklamalarda yeni üniversite giriş sistemini tanıttı. "Yükseköğretim Kurumları Sınavı" olarak adlandırılan yeni üniversite giriş sınavı kapsamında birçok yeniliğe gidildi. Yapılan açıklamaların ardından akıllara "YGS ve LYS kalktı mı?" ve "Yeni üniversite sınavı nasıl olacak?" soruları geldi. PekiYGS ve LYS kalktı mı? Yeni üniversite sınavı nasıl olacak? YKS nedir? İşte detaylar...

        YGS VE LYS KALKTI MI?

        Üniversiteye girişin ilk aşaması olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve lisans programlarına giriş için uygulanan Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS), bugün itibarıyla kaldırılmış oldu.

        YÖK Başkanı Yekta Saraç, yaptığı açıklamalarda YGS ve LYS'nin yerine uygulanacak olan yeni üniversite sınavının detayları paylaşıldı. Böylece 2010 yılından bu yana uygulanan YGS ve LYS, kaldırılmış oldu.

        Yekta Saraç, yeni üniversite giriş sisteminde Yükseköğretim Kurumları Sınavı olarak ismi duyurulan sınav, 3 oturumda Haziran ayında gerçekleştirilecek.İlk oturumda temel yeterlilik esas alınacak ve Temel Yeterlilik Testi kapsamında adaylar Türkçe, Temel Matematik,Türk Dili ve Edebiyatı, Coğrafya, Sosyal Bilimler, Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden sorulan sorulara doğru yanıt vermek için çabalayacak.

        İlk oturumda Türkçe ve Temel Matematik sınavları yapılacak ve iki dersten de 40'ar soru sorulacak. İlk oturumun ardından öğle arası verilecek ve ikinci oturum öğleden sonra yapılacak.

        Yabancı Dil Sınavı ise aynı hafta sonu Pazar günü tek oturumda gerçekleştirilecek vesınavda öğrencilere 80 soru sorulacak.

        BARAJ PUANLARI

        Temel yeterlilik testi puanını en az 150 olması gereklidir. Temel yeterlilik puanı 180 ve üzerinde olan ise lisans bölümlerine yerleşebilecektir.Temel yeterlilik puanı 200'ün üzerinde olan aday, puanını bir sonraki yıl için kullanabilecek. Tüm adayların birinci oturuma girmesi zorunlu.

        İkinci oturumda 4 test yer alacak, sorular müfredata dayalı olacaktır. Oturumların süresi geçmiş yıllardaki uygulamalar ve adaylarımızın sınav stresi yaşamamaları hususu göz önüne alınarak belirlenecektir.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ