Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Eğitim Neslin Değişen Sesi’nde 40 kilometre gerginliği

        GAZETE HABERTÜRK

        İstanbul Şişli’deki Özel Neslin Değişen Sesi İlköğretim Okulu, 300 öğrencisini 40 km uzaktaki Bahçeşehir’de başka okulun kampusuna taşımaya karar verince veliler isyan etti. “Yeni kampusumuzda havuz var” diyen okul yönetimine veliler, “Siz bize inşaat projesi mi satıyorsunuz” diye tepki gösterdi.

        2001 yılında, Türkiye’nin köklü Fransızca eğitim veren kurumlarından Notre Dame de Sion Lisesi Eğitim Vakfı tarafından İstanbul Şişli’de açılan Özel Neslin Değişen Sesi İlkokul ve Ortaokulu’nda (NDS) okul yönetimi, veliler ve öğretmenler arasında “kampus” gerginliği yaşanıyor.

        Okulun 40 kilometre uzakta, Bahçeşehir’de Saint Benoit Fransız Lisesi mezunlarınca kurulan ve kapanma kararı alan Sembol Okulları’nın binasına taşınacağının geçen hafta sonu velilere açıklanması 300 velinin tepkisiyle karşılandı. Tartışmalar ve yaklaşım, Türkiye’de gelenekselleşmiş ve kabul görmüş Fransızca eğitiminin akıbetini de etkileyecek gibi görünüyor.

        300 ÖĞRENCİYİ ETKİLEYECEK

        İlkokul ve ortaokulda yaklaşık 300 öğrencinin öğrenim gördüğü NDS’de Okul Müdürü Silva Tanel, 1 Aralık’ta velilere “Yeni kampus hakkında bilgi vermek üzere toplantı düzenleneceği” mesajı gönderdi. Bugüne kadar taşınma iddialarına ilişkin “Bahsedilen yerlerle ilgili efsanelere inanmayın” diyen okul yönetiminden bu mesajı alan veliler endişeye düştü.

        Veli ile vakıf yetkilileri ve okul yönetimi geçen cumartesi günü buluştu. Yöneticiler okulun Bahçeşehir’e taşınacağını söyleyerek “Sembol Okulları binasını satın aldık. Kampus şahane, havuz var, basket sahası da harika” diye yeni kampusu anlatmaya başladı. Veliler ise çocukların her gün ortalama 80 kilometre yol gideceklerini belirterek “Biz kalıcı ve köklü eğitim felsefesi nedeniyle bu okulu tercih ettik. Siz şimdi bir inşaat projesi pazarlıyorsunuz. Nerede kaldı sizin eğitim felsefeniz? Havuz arasaydık, çocuklarımızı size vermezdik” dediler.

        Toplantıda NDS’deki akademik kadronun akıbeti de soruldu. Bu soruya “Öğretmenler de kesin kararlarını verecek, isterlerse, bizimle gelecekler” yanıtı verildi. Veliler ise toplantıda hem velilere hem de öğretmenlere yönelik “İsteyen bizimle yeni kampusa gelir, isteyen çocuğunu okuldan alır” tavrı gösterildiğini belirterek “Bize ‘Siz giderseniz gidin, Sembol Okulları’ndaki çocuklar bize yeter’ tavrı var. Yıllarca bu okulu başarılı öğrencileri yüceltti, şimdi o öğrenciler yok sayılıyor” diyor. NDS öğretmenlerinin büyük bölümünün de yeni kurulan kampusa gitmeyecekleri konuşuluyor.

        SEMBOL KAPANIYOR MU?

        Bu arada kampusuna taşınacakları açıklanan ve yine Fransızca eğitim yapan Sembol Okulları’nın yöneticilerinden ise velilere “Büyük projemiz için buluşalım” başlığıyla gönderilen mesajda şöyle denildi: “Anaokulu, ilkokul ve ortaokulunu geliştirmek isteyen NDS’ye Sembol birlikte çalışmayı teklif etti.

        Fransız eğitimine sahip yapılanma sonucunda iki okulun öğrencileri 2016-2017 öğretim yılında 900 öğrenci kapasiteli tesislerde bir araya gelecek. Çocuklarınızın yararına olacak bu projeye güveninizin tam olacağına inanıyoruz.”

        ‘YAPACAK BİR ŞEY YOK’

        Çocuklarını Bahçeşehir’e göndermek istemeyen veliler yeni okul arayışına çoktan girdiler. Ancak çocuklarının Fransızca eğitim aldığını anlatan veliler, bu nedenle seçeneklerinin de sınırlı olmasından endişeli. Fransızca eğitim veren sınırlı sayıda okuldan da velilere “Toplu gelirseniz, sizin çocuklara sınıf açarız” tekliflerinin gelmeye başladığı belirtiliyor.

        NDS Müdürü Silva Tanel ise iki okulun birleşmediğini, Sembol Okulları’nın kapandığını, kendilerinin de binayı satın aldıklarını söyleyerek “Taşınma kararları kolay alınmıyor. Yapacak bir şey yok. Bunu saklamıyoruz. Bulunduğumuz bina yeterli değil” açıklaması yaptı.

        'ÖĞRENCİLERİNİ KAPI DIŞARI ETMEK İSTİYORLAR'

        A.C.: Çocuğum eve ağlayarak geldi, okulu taşıyacaklarını söylemişler. Başka bir yere gitmek istemiyorlar. Bütün çocukların moralini bozdular. Üstelik öğretmenlerinden bazılarının da gelemeyeceği söylenmiş.

        T.S.: Öğretmenlerimiz yeni kampusa gelmeyi düşünmüyorlarmış. Bize de ‘İsterseniz gelin’ tavrı gösteriliyor. Çünkü Sembol Okulları’nın öğrencilerini garantiledikleri anlaşılıyor. Bu nasıl bir eğitim yaklaşımı?

        A.K.: Çocuklara taşınacakları sınav haftasında söylendi. Bu moral bozukluğu ile sınava girdiler. Üstelik de hem eğitimde hem de psikolojik yaklaşım olarak Avrupa yöntemi uyguladığını söyleyen okul bunu yapıyor.

        K.S.: Çocuğum 5. sınıfta. Bu zamana kadar Fransızca eğitim aldı. Şimdi başka bir sisteme nasıl sokarım onu?

        P.A: NDS velilerinin büyük çoğunluğu çocuklarını hem mesafe hem de yönetimin bu samimiyetsiz yaklaşımı nedeniyle Bahçeşehir’e yollamayı düşünmüyor. Yönetim de orada nasılsa hazır bir “müşteri” potansiyeli olmasına güveniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ