Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya 15 dakikada migreni kesen burun spreyi ABD'de satışa çıkacak!
        1

        ABD'DE TEMMUZ'DA SATIŞA SUNULMASI BEKLENİYOR

        ABD Gıda ve İlaç İdaresi, yetişkinlerde migren ağrısını hızla gideren yeni burun spreyine onay verdi. ABD'li ilaç geliştiricisi Pfizer'ın geliştirdiği Zavzpret adlı burun spreyi ilacının Temmuz 2023'te eczanelerde satılması bekleniyor.

        2

        İlaç şirketinin baş ticari yetkilisi olan Angela Hwang "Zavzpret'in FDA'den onay alması, ağrıdan kurtulmaya ihtiyaç duyan ve ağızdan alınan ilaçlara karşı alternatif seçenekleri tercih eden migren hastaları için önemli bir atılım" dedi.

        3

        BAZI KİŞİLERİN AĞRISINI 15 DAKİKADA KESTİ

        İlacın klinik deneylerinde bazı migren hastalarının ağrısı ve diğer rahatsız edici semptomlar 15 dakika gibi kısa bir sürede kesildi. Ağrı dışındaki migren semptomları arasında ışık hassasiyeti ve mide bulantısı da bulunuyor.

        4

        Migreni tedavi etmek farklı ilaç türleri piyasayada mevcut. Ancak burun spreyi Zavpret beyinde salgılanan ve iltihaplanmaya katkıda bulunan bir protein olan kalsitonin geniyle ilişkili CGRP adlı bir peptidi bloke ederek çalışıyor. Spreyin bu türden ilk ilaç olduğu ifade ediliyor.

        5

        İLAÇ YUTMAK ZOR OLDUĞU İÇİN SPREY ŞEKLİNDE

        CGRP'yi bloke eden ağızdan alınan birkaç hap daha piyasada mevcut. Ancak migreni olan birçok kişinin ciddi mide bulantısı deneyimlediğini ve yutmak zorunda oldukları illaçları tolere edemedikleri için burun spreyi geliştirildiği ifade ediliyor.

        6

        Hakemli bilimsel dergi The Lancet Neurology'de yayımlanan deney sonucunda, 10 miligramlık tek bir Zavzpret dozu alan kişilerin yaklaşık 24'ünün semptomlarının iki saat içinde kaybolduğu tespit edildi.

        Migren hastalığı dünya genelinde insanların yüzde 10'undan fazlasını etkiliyor ve kadınlarda, erkeklere oranlara yaklaşık 3 kat daha yaygın görülüyor.

        Haberi Hazırlayan: Kübra Çorluk
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ