2024'te cari açık 10 milyar dolar oldu
Türkiye'nin cari işlemler hesabında aralıkta 4 milyar 650 milyon dolar açık verildi. Böylece 2024 genelinde cari açık 9 milyar 973 milyon dolar oldu
ABONE OLTürkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Aralık 2024'te cari işlemler hesabı 4 milyar 650 milyon dolar açık verdi. Aralıkta son 8 ayın en yüksek aylık cari açığı verilirken 12 aylık cari açık da 9 milyar 973 milyon dolara ulaştı.
2024'te ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı de 56.3 milyar doları buldu. Aynı
dönemde hizmetler dengesi ile ikincil gelir dengesi sırasıyla 62 milyar dolar ve 72 milyon dolar fazla verirken, birincil gelir dengesi 15.8 milyar dolar açık verdi.
Aralık ayında altın ve enerji hariç cari işlemler hesabında 2 milyar 466 milyon dolarlık fazla oluştu. Ödemeler dengesi tanımlı dış ticaret açığı, aralıkta 6 milyar 243 milyon dolar oldu. Bu dönemde hizmetler dengesi kaynaklı net girişler 3 milyar 148 milyon dolar, taşımacılık hizmetleri ve seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler de sırasıyla 1 milyar 459 milyon dolar ve 2 milyar 142 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Birincil gelir dengesi kaleminde 1 milyar 668 milyon dolarlık net çıkış, ikincil gelir dengesi kaleminde ise 113 milyon dolarlık net giriş kaydedildi.
Aralık ayında doğrudan yatırımlar kaynaklı net girişler 1 milyar 138 milyon dolar olarak