Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem 3. Sayfa 81 ilde trafikte yaya önceliği eylemi başladı!

        İçişleri Bakanlığı, trafik kazalarını azaltabilmek ve trafik güvenliği konusunda farkındalık oluşturabilmek amacıyla çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

        Bu kapsamda birçok projeyi hayata geçiren Bakanlık, 2019 yılını "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" sloganıyla "Yaya Öncelikli Trafik Yılı" olarak ilan ettiğini duyurdu.

        Yayaların trafikte öncelikli olduğuna dikkat çekmek isteyen Bakanlık, yıl boyu sürecek bir kampanya hazırladı.

        Kampanyanın ilk adımı bugün bir etkinlikle atılıyor. 200 bin kolluk personelinin yanı sıra aralarında Bakan Yardımcılarının da olduğu üst düzey Bakanlık yetkilileri bugün 81 ilde eş zamanlı olarak yaya geçitlerindeki bu etkinliğe katılıyor.

        REKLAM

        Bakanlık yetkilileri bu kapsamda, bulundukları illerdeki yaya geçitlerinde yayaların sürücüler tarafından fark edilmesini, yaya geçitlerinde yayaların geçiş üstünlüğünün vurgulanmasını, yayaların yaya geçitlerini kullanmasının teşvik edilmesini sağlamaya yönelik mesajlarveriyor.

        ANKARA'DA ADRES KIZILAY

        Ankara'daİçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk da ülke genelindebaşlatılan"Trafikte YayaÖnceliği Bilincinin Oluşturulması Kampanyası"nın Kızılay Milli İrade Meydanı'ndaki açılışına katıldı. Kızılay Meydanı'nda 12.00-13.30 arasında düzenlenen etkinlikçin ekipler, sürücüleri broşür dağıtmaya başladı.

        İSTANBUL'DA YAYALAR DA UYARILDI

        81 ilde eş zamanlı olarak düzenlenen etkinlikiçin İstanbul'da da çalışmalar vardı. Trafiğin gün boyu yoğun olduğu Mecidiyeköy'de polis, jandarma ve sahil güvenlik ekipleri durdurdukları araçta yaya önceliğinin önemini anlatan broşürler dağıttı.

        Mecidiyeköy İETT otobüs duraklarının çıkışındaki yaya geçinde "Trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması" amacıyla bilgilendirme yapıldı.

        Üst geçitlere bilgilendirici afişler asılırken, bir grup öğrenci de "Öncelik hayatın, öncelik yayanın" yazılı pankart açtı.

        Polis ekipleri ise hem yayalara hem de araçtaki vatandaşlara etkinliğin amacını anlatan broşürler dağıttı.

        İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, burada yaptığı açıklamada, İçişleri Bakanlığının trafikle ilgili eylemini İstanbul'da başlattıklarını söyledi.

        Geçen yıl Karayolları Trafik Kanununda yeni bir düzenleme yapıldığını hatırlatan Yerlikaya, "Bu düzenleme ile eğer trafikte görevli birisi yoksa, ışıklı trafik işaretleri de bulunmuyorsa, sadece trafik işaret levhalarının belirlediği tüm kavşakların giriş ve çıkışlarında, yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yere sürücülerimiz yaklaşırken yavaşlamak zorundalar. Eğer, buradan bir yaya geçmek üzere hareket ediyor veya geçiyorsa, sürücü durup ilk geçiş hakkını yayaya tanımak zorunda." dedi.

        Bunun trafik kurallarına yeni girmiş bir düzenleme olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, şöyle devam etti:

        "İçişleri Bakanlığımızın rakamlarına göre, yıllık ortalama bin 700 yaya trafik kazalarına kurban gidiyor. Biz hiçbir yayanın yaralanmasını veya ölümle sonuçlanan bir kazaya kurban gitmesini istemiyoruz. Dolayısıyla artık sürücülerimiz; kavşakların giriş ve çıkışlarında mutlaka yavaşlamalı. Ayrıca sürücülerimiz, yaya ve okul geçitlerini gördükleri zaman kesinlikle ve kesinlikle yavaşlamak zorundalar. Bir yayanın geçtiğini, geçmeye teşebbüs ettiğini gördükleri zaman da kesinlikle duracaklar. Ve ilk geçiş hakkını, tebessüm ederek yayaya verecekler."

        Yerlikaya, İçişler Bakanlığının, "2019'u yaya öncelikli trafik yılı" ilan ettiğini hatırlatarak, "Bir sloganımız var: 'Öncelik hayatın, öncelik yayanın' diyoruz. İstanbul'da hedefimiz, hiçbir yayanın yaralanmaması, ölümle sonuçlanan bir kazaya kurban gitmemesidir. Dolayısıyla araç sürücülerimize, bu bilincin kazandırılması için gayret sarf edeceğiz. Farkındalığı artırmak için bu etkinlikler devam edecek, 39 ilçemizde kaymakamlarımız, ilçe emniyet müdürlerimiz, jandarmamız ve aynı şekilde okul idarelerimiz, bu konuları anlatacak. Ancak burada sorumluluğun büyüğü sürücülere düşüyor." ifadelerini kullandı.

        Açıklamanın ardından Yerlikaya, İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Nuh Köroğlu ve beraberindekiler, yaya geçitlerinden yürüyerek geçti.

        Vali Yerlikaya, bu konuda hassasiyet gösterilmesi gerektiğini bir sürücüye de anlattı.

        Sonrasında Vali Ali Yerlikaya ve beraberindekiler, Gayrettepe'deki bir taksi durağını ziyaret etti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ