Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya ABD ve Rusya dışişleri bakanları arasında kritik görüşme
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Rusya-Ukrayna Savaşı'nın başından bu yana bugün ilk kez telefon görüşmesi yaptığını belirten Blinken, "Samimi ve doğrudan bir görüşme yaptık. Britney Griner ve Paul Whelan'ın serbest bırakılmasına ilişkin sunduğumuz teklifi kabul etmelerini Kremlin'e ısrarla vurguladım." ifadesini kullandı.

        Blinken, görüşmede, Rusya'nın Ukrayna tahılının ihracatı konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmesini de vurguladığını belirterek, "Ukrayna Büyükelçimiz Bridget Brink, bu sabah Odessa Limanı'ndaydı. Tahılların gemilere yüklendiğini ve harekete hazır olduğunu doğruladı. Rusya'nın burada atacağı adımlar tüm dünya için çok önemli." diye konuştu.

        REKLAM

        Rusya'nın Ukrayna'nın bazı bölümlerini ilhaka hazırlandığına ilişkin belirtileri de görüşmede gündeme getirdiğini söyleyen Blinken, "Dünya, hiçbir zaman ilhakı kabul etmeyecek. Rusya, bu planlarına devam ederse ek yaptırımlar uygularız." uyarısında bulundu.

        Blinken, Rus saldırıları bitene kadar Ukrayna'ya desteklerini sürdüreceğine işaret ederek, "Japonya da dahil tüm ortak ve müttefiklerimizle Ukrayna'yı desteklemek ve Moskova'dan yaptıklarının hesabını sormak için yakından çalışıyoruz. Ancak ABD, bu savaşı bitirmek için tüm anlamlı diplomatik çabalara destek vermeye de hazırdır." değerlendirmesinde bulundu.

        LAVROV: HEDEFLERİMİZE ULAŞACAĞIZ

        Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD'li mevkidaşına, "Rusya, Ukrayna'da gerçekleştirdiği özel askeri operasyon hedeflerine ulaşacak" ifadesini kullanırken, küresel gıda durumunun ABD yaptırımları sebebiyle karmaşıklaştığını öne sürdü.

        Lavrov, ABD, Rusya'dan gıda tedarikine yönelik yaptırımların geri çekilmesine ilişkin vaatlerini yerine getirmediğini bildirdi.

        "Batı'nın Ukrayna'ya silah tedariki sadece çatışmayı uzatıyor." diyen Lavrov, mahkum takası konusunun sessiz diplomasiyle çözülmesi gerektiğini Blinken'a belirtti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ