Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Adıyaman fay hattı hangi ilçelerden geçiyor? Adıyaman diri fay hattı sorgulama sayfası 2023: Adıyaman'da en riskli ve az riskli ilçeler neresi?
        1

        6 Şubat günü Kahramanmaraş'ta gerçekleşen ve tüm Türkiye'yi derinden etkileyen 7.7 büyüklüğündeki deprem sebebiyle Malatya, Sivas, Elazığ, Osmaniye, Adıyaman, Adana, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Diyarbakır'da can kayıpları, bina yıkımları meydana geldi. Hal böyle olunca vatandaşlar kendi illeri hakkında bilgi sahibi olabilmek için araştırmalara başladı. İşte, Adıyaman'da en riskli ilçeler listesi...

        2

        ADIYAMAN FAY HATTI NEREDEN GEÇİYOR?

        Gölbaşı (Adıyaman) – Türkoğlu (Kahramanmaraş) Arası: DAFS'nin Gölbaşı doğusunda, Perveri (Harmanlı) ile Türkoğlu arasında yer alan yaklaşık 90 km uzunlukta, K55D genel gidişli birçok paralel kırıklardan oluşan bölümü, Gölbaşı-Türkoğlu segmenti olarak adlandırılmıştır (Şaroğlu vd. 1987). DAF, Erkenek GB'sında belirginliğini yitirir ve Gölbaşı doğusunda, Perveri yakınlarında tekrar belirgin hale gelir.

        3

        Daha sonra GB'ya doğru Gölbaşı içinden geçer ve Türkoğlu'na kadar devam eder. Fay, Perveri-Sakarya arasında doğrusal; Sakarya- Elmalar arasında kuzeye doğru hafif iç bükey ve Türkoğlu'na uzanan kesimde ise güneye iç bükeydir. Bu bölümün batısında, ana fayın 7-10 km güneyinde, Narlı- Pazarcık-Haydarlı arasında DAF'a paralel ve birbirini tamalayan ikinci bir fay sistemi yer alır (Şaroğlu vd. 1987). DAF, Gölbaşı-Türkoğlu arasında morfolojik olarak çok belirgindir. Arpat ve Şaroğlu (1975), Gölbaşı yakınlarında fayın eğim atım bileşeninin olduğunu belirtmektedir. Erdoğan (1975), DAF'ın Gölbaşı civarında toplam atımının 20 km olduğunu savunmaktadır.

        4

        ADIYAMAN KAÇINCI DERECE DEPREM BÖLGESİ?

        Deprem bölgeleri haritası incelendiğinde Depremin merkez üstü II. Derece Deprem Bölgesi içerisinde yer almaktadır.

        5

        45 İL ÜZERİNDE 110 İLÇE BULUNUYOR!

        Türkiye Diri Fay Haritası'na göre ise Türkiye'de doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe bulunuyor.

        MTA DİRİ FAY HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ.

        6

        ADIYAMAN DEPREM RİSKİ OLAN İLÇELER

        Adıyaman'da birinci derece deprem riski olan ilçeler şu şekildedir; Yaylakonak Bel., Koçali, Kuyucak, Çelikhan, Gerger, Taraksu, Gölbaşı, Belöoren, Harmanlı, Bölükyayla, Damlacık, Sincik, Tut.