Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Ortadoğu Ateşkes 2 saat sürdü, Esad rejimi yine saldırdı!

        Esad rejimi, BMGK kararı ve Rusya'nın ateşkes ilanına karşın Doğu Guta'ya saldırdı.

        Beşar Esed rejimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya'nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen saldırılarını sürdürüyor.

        Rus ordusundan yapılan açıklamada muhalif güçlerin sivillerin ayrılması için açılan insani koridoru bombaladığı belirtildi.

        Konuyla ilgili konuşan Birleşmiş Milletler Sözcüsü ise, "Doğu Guta'da çatışmalar sürüyor. Şu anda daha fazla bir şey yapmamız imkansız" ifadelerini kullandı.

        Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekiplerinden alınan bilgiye göre, Esed rejimi, BMGK kararı ve ardından Rusya'nın yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese rağmen Doğu Guta'yı vurmaya devam etti.

        Rejim, TSİ 10.30 sularında Doğu Guta'daki sivil yerleşimlerden Duma, Beyt Sava ve Merc bölgelerine topçu atışları düzenlemeye başladı. Rejim güçleri sabah saatlerinden itibaren İdlib'in Cisr eş Şuğur ilçesindeki sivil alanları topçu atışlarıyla hedef aldı, ülkenin orta kesimlerindeki Hama ilinin Kefer Zita bölgesine ise havadan saldırdı.

        Rejim, 25 Şubat'ta da Cisr eş Şuğur ilçesindeki sivil alanları topçu atışlarıyla hedef almıştı.

        Saldırılarda 5 sivil öldü,ilk belirlemelere göre 6 sivil yaralandı.Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

        BİRLEŞMİŞ MİLLETLER SALDIRILARIN DEVAM ETTİĞİNİ DUYURDU

        Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi Sözcüsü Jens Laerke, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve Rusya'nın duyurduğu 5 saatlik ateşkese rağmen Beşşar Esed rejiminin kuşatmasındaki Doğu Guta'ya bombardımanın devam ettiğini bildirdi.

        Sözcü Laerke, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlenen basın toplantısında, bölgedeki kaynaklarından edindikleri bilgiye göre, Doğu Guta'ya yönelik bombardımanın bu sabah da devam ettiğini belirtti.

        Esed rejiminin pazar günü düzenlediği saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 30 sivilin yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşan Laerke, BMGK'nin aldığı 30 günlük "insani ateşkes" kararının ihlal edildiğini söyledi.

        Laerke, BM'nin insani yardım konvoylarının Doğu Guta için hazır bekletildiğini aktararak, konvoyların hareket edebilmesi için bölgede güvenliğin sağlanmasının şart olduğuna dikkat çekti.

        "Şartlar elverdiğinde hayat kurtarıcı insani yardımlar taşıyan konvoylar, Doğu Guta'nın birkaç bölgesine hareket edecek." diyen Laerke, sağlık sorunu yaşayan yüzlerce kişinin tahliye edilmesi için de planlarının hazır olduğunu vurguladı.

        "ÖLÜM KALIM MESELESİ"

        Rusya'nın "tek taraflı olarak" ilan ettiği 5 saatlik ateşkesin detaylarını bilmediği için yorum yapamayacağını dile getiren Laerke, BMGK'nin aldığı ateşkes kararının acilen hayata geçirilmesi gerektiğine işaret etti. Laerke, "Ateşkesin tüm taraflarına bunun acilen gerçekleştirilmesi çağrısında bulunuyoruz." diye konuştu.

        Laerke, BMGK kararının uygulanmasının "ölüm kalım meselesi" olduğunun altını çizdi.

        İNCELEME BAŞLATILDI

        Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (KSYÖ), şubat ayı içinde birçok kez başkent Şam'da Esed rejiminin ablukasındaki Doğu Guta'da klor gazı içerikli bomba kullanılmasına ilişkin haberler üzerine inceleme başlattı.

        Esed rejimi, son olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 1 aylık ateşkes kararı almasının hemen ertesinde, geçen pazar günü, Doğu Guta'da kimyasal silah kullanmıştı. 16 sivil gazdan etkilenmişti.

        Rejimin KSYÖ'ye verdiği taahhüt gereği, kimyasal silah kullanımını 19 Ağustos 2014 itibarıyla sonlandırmış olması gerekiyordu. Zira rejim, 21 Ağustos 2013'te Şam'ın Doğu Guta bölgesinde bin 400'ün üzerinde sivili kimyasal silah ile öldürmesinin ardından KSYÖ'nün devraldığı kimyasal stokunu imha sürecine dahil olmuştu. Bu sürecin yolunu Rusya, ABD'nin daha önce ilan ettiği "kırmızı çizgisi" gereğince müdahalesini engellemek için yaptığı teklifle açmıştı. Ancak KSYÖ'nün tüm stokun imha işleminin tamamlandığını duyurmasının ardından Esed rejimi, öldürmenin yanı sıra korkutup göç ettirmek için de kimyasal saldırılarını sürdürdü.

        BM ile KSYÖ ortak soruşturma misyonu (JIM), 27 Ekim 2017'de, rejimi, Han Şeyhun'da en az 100 sivilin öldüğü 4 Nisan 2017 tarihli kimyasal silah katliamından sorumlu bulduğu raporunu BM Güvenlik Konseyine sunmuştu.

        JIM'in kararı, tek başına katliamın sorumlularının Uluslararası Ceza Mahkemesinde (UCM) yargılanmasına yetmiyor. Suriye'nin UCM üyesi olmaması nedeniyle, rejimi BMGK'nin UCM'ye sevk etmesi gerekiyor. Henüz BMGK'de böyle bir adım atılmazken, Esed rejimi kimyasal silaha başvurmaya devam ediyor.

        KREMLİN AÇIKLAMA YAPTI

        Kremlin, Rusya'nın Birleşmiş Milletler'in Suriye'deki kararlılığından tatmin olduğunu, insanların Doğu Guta'dan insani koridorlarla ayrılabilmelerinin saldırılara bağlı olacağını söyledi. Kremlin, saldırıları kınarken, sivil ölümlerinin devam etmesinin kışkırtıcı olduğu belirtildi.

        RUS ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

        Doğu Guta'da bulunan gerginliği azaltma bölgesinden sorumlu Rus General Viktor Pankov, Doğu Guta'da Vafidin civarında açılan insani koridora yapılan top atışları nedeniyle sivillerin bölgeyi terk edemediklerini iddia etti.

        Pankov, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, bu sabah saat 09.00 itibarıyla Doğu Guta’da bulunan gerginliği azaltma bölgesinden sivillerin çıkabilmesi için insani koridorun açıldığını öne sürdü.

        Söz konusu koridorun yoğun top ateşine maruz kaldığını savunan Pankov, "Vafidin yakınlarında açılan koridor, militanların bulunduğu bölgeden yoğun top ateşine maruz kalıyor. Şu ana kadar siviller bölgeyi terk edemedi." iddiasında bulundu.

        Öte yandan Doğu Guta'daki Sivil Savunma (Beyaz Baretliler) ekipleri, Esed rejiminin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararı ve ardından Rusya'nın yerel saatle 09.00-14.00 (TSİ 10.00-15.00) arasında geçerli olacak şekilde ilan ettiği ateşkese rağmen Doğu Guta'yı vurmaya devam ettiğini açıklamıştı.

        BM: BİR ŞEY YAPMAK ZOR GÖRÜNÜYOR

        Birleşmiş Milletler Sözcüsü, saldırıların devam ettiği Doğu Guta hakkında yaptığı açıklamada, "Doğu Guta'da şu an için bir şeyler yapabilmemiz bizim için imkansız görünüyor" dedi.

        BMGK VE RUSYA'NIN ATEŞKES İLANINA RAĞMEN SALDIRDILAR

        Suriye'de Esad rejimi ve Rusya'nın uzun süredir muhaliflere karşı operasyon yürüttüğü Şam yakınlarındaki Doğu Guta'da beş saat sürecek ateşkes sabah 09.00'da başladı. Ancak,Esad rejimi, BMGK kararı ve Rusya'nın ateşkes ilanına karşın Doğu Guta'ya saldırdı.

        Suriye'de başkent Şam kırsalında bulunan Doğu Guta'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla bölgede yerel saatle 09.00 ve 14.00 arasında saldırılara ara verilmesi bu sabah uygulamaya başlanmıştı.

        Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, dün yaptığı açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Doğu Guta'da "insani mola" talimatı verdiğini belirterek, "Söz konusu talimat doğrultusunda sivil kayıpların yaşanmaması için yarından itibaren Doğu Guta'da her gün saat 09.00 ila 14.00 arasında insani mola verilecek" demiştii.

        BMGK, iki gün önce Suriye'ye insani yardım ulaştırılabilmesi ve özellikle rejimin kuşatması altındaki Doğu Guta'da ağır hasta ve yaralıların tahliyesi için en az bir ay insani ateşkes kararı alındığını duyurmuştu. Kararda insani yardımların Suriye geneline güvenli, engelsiz ve sürdürülebilir şekilde ulaştırılabilmesi, ağır hasta ve yaralıların tahliye edilebilmesi için tüm taraflardan gecikmeden çatışmaları en az 30 gün durdurmaları talep edilmişti.

        REKLAM

        Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders da Suriye'de Beşar Esad rejiminin sivillere yönelik saldırılarını derhal durdurması ve ilk yardım görevlilerinin acil müdahale gereken bölgelere girişinin sağlanması gerektiğini söyledi ve"Suriye (rejimi), yüz binlerce sivili hava, top, roket ve ardından da kara saldırılarıyla terörize ediyor. Rejimin klorin gazını bir silah olarak kullanması, sadece durumu daha da kötüleştiriyor. ABD, insani yardım görevlilerinin acil yardıma muhtaç kişilere ulaşması için saldırıların derhal sona ermesi çağrısında bulunuyor." açıklamasında bulundu.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ