Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Magazin Ayşen Gruda'nın cenaze töereni ne zaman yapılacak? Gruda son yolculuğuna uğurlanıyor - Magazin haberleri
        1

        Habertürk'ten Onur Aydın'ın haberine göre, geçirdiği pankreas kanseri nedeniyle tedavi gördüğü hastanede 74 yaşında yaşama veda eden tiyatro ve sinema sanatçısı Ayşen Gruda, son yolculuğuna uğurlandı. Zincirlikuyu Mezarlığı Camii'nde kılınan öğle namazını mütakip Zincirlikuyu mezarlığına defnedilen sanatçının cenazesine halk yoğun ilgi gösterdi. Alkışlar ve dualar eşliğinde mezarlıkta son görevi yapılan Gruda'nın cenazesine TBMM Başkanı Binali Yıldırım başta olmak üzere sanat ve iş dünyasının tanınmış isimleri katılım gösterdi.

        2

        "BU İLKENİN HER AİLESİNDEN BİR İNSANDI"

        Usta oyuncunun cenazesine başta sanat dünyasından olmak üzere sevenleri akın attı. Torunu Emre Gruda, efsane oyuncunun cenazesinin başında duygulu anlar yaşadı. Emre Gruda, anneannesi hakkında, “Bu ülkenin her ailesinden bir insandı. Her kesimle kucaklaşmak istedi” dedi.

        3

        ESKİ EŞTEN SİTEM

        Müjdat Gezen, Erol Evgin, İlyas Salman, Demet Akbağ, Demet Evgar, Hazal Kaya, Öner Erkan gibi pek çok tanınmış ismin katıldığı cenaze namazına Ayşen Gruda'nın eski eşi Yılmaz Gruda da katıldı. Sitem dolu açıklamalar yapan Yılmaz Gruda, şunları söyledi:

        4

        "AYŞEN HALKIN SANATÇISIYDI"

        "Büyük bir değeri kaybettik. Büyük oyuncularla oynadı, o büyük oyuncuların hiçbiri burada yok. Burada olmaları lazımdı ama yoklar. Ben kendi adıma ve onlar adına doğrusu utanıyorum. Kalkıp gelmeliydiniz, onu gazetelerde uğurlamak yerine onun tabutunun başına gelip, "Güle güle kızım, güle güle Ayşen" demelilerdi. Ben onlara çok kırgınım. Bunu bütün sanatçılar yapmalı. Sahnede oynayan birisi, sanatçılar tarafından uğurlanmalı. Ayşen büyük bir yetenekti, o yetenekle zirveye çıktı. Onu halk uğurluyor, çünkü onların sanatçısıydı"

        5

        CENAZE TÖRENİNE BİNALİ YILDIRIM DA KATILDI

        Öte yandan, cenazeye TBMM Başkanı ve AKP’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım da katıldı. Yıldırım, "Tiyatro ve sinema sanatçısı, hepimizin Domates Güzeli diye filmleriyle aklımızda yer etmiş kültür-sanat dünyamıza büyük eserler kazandırmış bir sanatçı, hakkın rahmetine kavuştu. Ben ailesine ve yakınlarına başsağlığı diliyorum. Sanat camiamızın başı sağ olsun. Böyle insanlar kolay yetişmiyor. Dolayısıyla ülkemiz için, sanat camiamız için büyük bir kayıptır. Allah rahmet eylesin. Son görevimizi yapmak üzere buradayız. İnsanlar doğar, büyür, yaşar ve nihayet dünyasını değiştirir. Bu dünyanın vazgeçilmez bir kaidesidir. "Her canlı ölümü tadacaktır" diye ayet vardır. Allah o günümüzde yardımcımız olsun" şeklinde konuştu.

        6

        Selda Alkor ise, "Onu çok özleyeceğiz. Sırası gelen gidiyor. Onların hepsi kalbimizde" dedi. Cenaze törenine katılan ünlü isimler, Ayşen Gruda hakkında duygu ve üzüntülerini şu ifadeler ile dile getirdi:

        7

        AYDEMİR AKBAŞ

        Bir filme başlayacağım zaman senaryoda ilk rol yazdığım insan ilk Ayşen’di. Şimdi Fethiye’deki filmi çekeceğim zaman 'O rahatsız, ona kolay bir rol yazayım. Fazla mekan dolaştırmayayım' diye öyle bir rol yazdım. Gelmez, onun üzerine gelmedi. Kim ben komedyenim diyorsa oturup düşünsün. Ayşen, yeri doldurulmayacaklardan biri. Benim oynamaktan zevk aldığım tek kişi. Çünkü ne yapacağımız ikimizin de belli olmazdı. Ama birbirimizi iyi tanıdığımız için filmi yürütüyorduk. Büyük kabiliyettir. Sinemada da tiyatroda da tek kaldım. Bazen cenazelere gelmek istemiyorum. Moralim bozuluyor. Bu kadar rahat ettiğim ve iftihar ettiğim bir oyuncu yok ve gelmez de. Biz de zamanımızı bekliyoruz.

        8

        İLYAS SALMAN

        "46 yılı geride bıraktık. Biz 1977 de daha önce tabii Çöpçüler Kralı’nda tanıdım. 77’de Yedi Kocalı Hürmüz’ü oynarken Ankara’da iki ay Adile Abla, Ayşen Gruda ve ben suit odada kaldık. Yani yıllarca aynı hayatı paylaştık. Hayatı paylaştığın insanlara zerre kadar saygı duymuyorsan ki günümüz toplumu gerçekten saygı duymuyor. Ölü seviciyiz. Öldükten sonra anlıyoruz kıymetini. Ben bu durumu lanetliyorum. Şimdi Ertem Eğilmez ekolünden gelen kaç tane oyuncu kaldı? Bir Şener Şen, bir de İlyas Salman kaldı. Ben kendime acımıyorum. Şu anda gribal bir enfeksiyon yaşıyorum ama bütün bunlara rağmen benim görevimdir buraya gelmek. Ateşler içerisindeyim ama bu görevi genel olarak ne kadar yerine getirdik bu tartışılır. Yeri geldi kara çaldık, yeri geldi eleştirdik. Hâlbu ki insanı önce insan olarak değerlendirmektir. Bir insan, hele bir aktörse onun değerini iki kat bilmek lazım.

        9

        EROL EVGİN

        Ayşen benim üç yıl müzikallerde oynadığım, neredeyse bin gece kulis ve sahne paylaştığım, seksenli yıllarda çok değerli, çok büyük sanatçı dostumdu. Hastalığını takip ediyorduk. Büyük bir kayıp. 90'lı 100'lü yaşlardan bahsedildiği günümüzde genç yaşta kaybettik. 70'li yaşlar neredeyse orta yaş kabul ediliyor. Ben müzikal oynarken Ayşen ve Adile Abla’ya danışırdım. Ayşen bana çok güzel bilgiler anlatırdı. 'Tiyatro konuşma sanatı olduğu kadar dinleme sanatı da' derdi. Hakikaten onun kadar güzel dinleyen büyük bir usta sanatçı bir daha gelmez. Yokluğunu doldurmaz zor. Nurlar içinde yatsın.

        10

        MÜJDAT GEZEN

        En son benim tiyatromda beraber oyun oynuyorduk. Benim için çok değerli kıymetli bir insan. Ne diyeceğimi bilemiyorum.

        11

        SALİH KALYONCU

        Ayşen Gruda ile 64’ten bu yana dostluğumuz var. Beni en çok mutlu eden olaylardan biri de Ayşen Gruda’nın seyircileriyle birlikte geldik. Sinema dünyasından insanların dışında bu kadar insan da seyircileri... Onu kahkahalarla izleyen insanlar. Ayşen Gruda’yı seyircisiyle birlikte uğurlamak beni çok mutlu etti. Nur içinde yatıyor zaten güzel kardeşimiz.

        12

        NURİ ALÇO

        Böyle değerlerin bulunması çok zor… Adile Naşit'leri, Munir Özkul'ları, Ayşen Gruda'ları kaybettikten sonra Türk sinemasını taşıyan, nereden nereye getiren insanlar onlar...

        43
        44
        45

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ