Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Politika Bahçeli'den yerel seçim sistemi önerisi
        .png
        .png

        MHP lideri Devlet Bahçeli, başta İstanbul olmak üzere pek çok yerde seçimlere yapılan itirazlar ve usulsüzlük iddialarıyla ilgili olarak, "Seçim sonuçlarına itiraz elbette hukuki bir haktır. Eğer usulsüzlük varsa, eğer kullanılan oylar tutanaklara geçirilmemişse bunun mutlaka tamir ve telafisi şarttır. Geçersiz oyların kuyumcu titizliğiyle incelenmesi zarurettir" dedi.

        Habertürk'ten Saliha Çolak'ın haberine göre, Bahçeli İstanbul, Ankara ve Iğdır gibi illerde süreci çok yakından izlediklerini ifade ederek, 'İlçe ve il seçim kurullarıyla en son aşamada YSK’nın en sağlıklı ve sağduyulu sonuca ulaşacaklarına inanıyorum' dedi.

        REKLAM

        "SİSTEMARIZASI VAR"

        Ankara’da Cumhur İttifakı'nın 22 ilçede belediye başkanlığını kazandığını, Millet İttifakı'nın ise sadece üç ilçede sonuç aldığını belirten Bahçeli, 22 ilçe belediyesinin kazanılmasına rağmen büyükşehir belediye başkanlığına CHP’li bir isimin seçilmesinin sistem adaletsizliğiolduğunu söyledi.

        "SADECE BÜYÜKŞEHİRLERİ SEÇELİM"

        Benzeri bir durumun İstanbul’da da yaşandığını söyleyen Bahçeli yeni sistem önerisinde bulundu. Önümüzdekigündem konularından biri sistem sorunun olmalıdır' diyen Bahçeli, "İlçelerde sandığa yansıyan iradeyle büyükşehir belediyesi seçiminde sandıktan çıkan neticenin çelişmesi demokrasi açığı, bir sistem arızasıdır. Bu kadar yorulmaya gerek yoktur. Pek çok oy pusulasıyla kafaların karışmasına da gerek yoktur. Büyükşehir belediye başkanlığı seçimi olsun olmasına, ama ilçelerdeki irade büyükşehire istikamet çizmiyorsa, etki etmiyorsa buna ne diyeceğiz, nasıl yorumlayacağız? Öyle bir sistem inşa edilsin ki, sadece büyükşehir belediye başkanını seçelim, o da üstlendiği görev ve yetkiye dayanarak ilçe belediye başkanlarını belirlesin. Hiç olmazsa büyükşehir ölçeğinde hem bir tutarlılık, hem bir ahenk, hem de bir denge sağlanmış olur. Tıpkı Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde olduğu gibi. Bu kapsamda da merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasında tam bir uyum sağlanarak Türkiye daha da güçlenmiş hale gelecektir" diye konuştu.

        CHP'DEN YANIT

        CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bahçeli'nin yerel seçim önerisine "O parlamentonun işi" derken CHP İstanbul Büyükşehir Adayı Ekrem İmamoğlu da "Bugünün konusu değil" yorumunu yaptı.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ