Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Sağlık Balığın tazeliği nasıl anlaşılır?
        1

        Balığın taze olduğunu anlamak için bazı püf noktaları var. Örneğin; balığın göz bebekleri dışa doğru bombeliyse taze; göz bebekleri çökmüş, donuk ve matsa bayat.

        2

        Ayrıca balık tazeyse derisi daha gergin ve parlak olur. Pulsuz balıklar bayatlamaya başladıkça derisinin parlaklığı azalır, özellikle de karın derisi buruşur.

        3

        Balığın parlak olması, taze olduğu anlamaına gelmiyor. Taze balığa parmakla dokunulduğunda meydana gelen çukurluk anında düzelir. Ancak bayat balıklarda bu iz kalır.

        4

        Taze balığın solungaçları canlı kırmızı renktedir. Balık bayatladıkça ise bu renk değişir.

        5

        Uzmanlar, bazı balıkçıların, balığın taze görünmesi için solungaçları kırmızı mürekkeple boyadığını hatırlatarak, bu konuda da uyanık olmak gerektiğine dikkat çekiyor.

        6

        Taze balığı başından tutup kaldırınca kuyruk dimdik durur. Bayat balığı aynı şekilde kaldırınca ise kuyruk kısmı aşağı doğru sarkar.

        7

        Pullu balıkların pulları tazeyken vücuda yapışıktır. Elinizi, kafadan kuyruğa doğru sürterken pulların çıkmaması gerekir.

        8

        Taze balık neredeyse kokusuzdur. Balık, bayatlamaya başlayınca ise asit kokusu yayılmaya başlar.

        9

        Sağlıklı beslenme menülerinin vazgeçilmezi olan balık; folik asit, fosfor, kalsiyum, iyot ve selenyum gibi mineraller içeriğiyle de çok zengin bir besin. Bu nedenle balık, mevsiminde tüketildiğinde daha sağlıklıdır.