Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Çin işi kaçak sigarayla milyonluk vurgun

        İstanbul Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri, son yılların en büyük sigara kaçakçılık operasyonlarından birine imza attı. Ekiplerin Ocak 2018’den bu yana yürüttüğü soruşturmada, uluslararası sigara kaçakçılık kartelinin, Çin’de üretilen kaçak sigaraları önce Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Jabel Ali Limanı’na, daha sonra da Rusya üzerinden İstanbul’a getirdikleri tespit edildi. Sigara kaçakçıları, fason ihracat şirketleri kurdu ya da başkalarına ait şirketlerin gümrük işlemleri için alınmış şifrelerini kullandı. Sigara kaçakçıları, 3 Mart’tan itibaren de 5 ayrı seferde 11 konteyner içerisinde 20 milyon paket sigarayı Haydarpaşa ve Ambarlı Limanı’ndan İstanbul’a soktu. Kaçakçıları adım adım takip eden Gümrük Muhafaza ekipleri, gerçekleştirdiği operasyonlarda 8 ayrı konteynerdeki kaçak sigarayı tespit etti. Sigara kaçakçılarında kullanılan gemilerin milyonluk vurgun için yaklaşık 15 bin kilometrelik mesafe kat ettiği belirtildi.

        REKLAM

        DEĞERİ 100 MİLYON LİRA

        Türkiye’ye gönderilen kaçak sigaraların değerinin 100 milyon lira olduğu, sigaraların gümrük ödemeden Türkiye’ye sokulması nedeniyle milyonlarca liralık vergi kaybı oluştuğu bildirildi. Yapılan soruşturmada kaçakçıların yöntemi de deşifre edildi. Buna göre kaçakçılar, Çin’den gelen malları, Rusya’da serbest bölgeye götürüp buradan Türkiye’ye yönlendiriyor. Sigaralar, Rusya üzerinden sahte evraklarla Türkiye’ye getiriliyor. Gümrük Muhafaza ekipleri, olayla ilgili 20’yi aşkın ihracat şirketi ile kaçakçılıkta aracılık yapan şirketlerin sahibi ve yöneticilerini yakın takibe aldı. Soruşturmanın sürdürüldüğü, aralarında yabancı uyruklu kişilerin de bulunduğu şirket yetkilileriyle ilgili gözaltıların olabileceği belirtildi.

        REKLAM

        PİYASAYA SÜRÜLENLER DE VAR

        Dedektör köpeklerin de kullanıldığı aramalarda, tıbbi malzeme, oto yedek parça ya da tekstil ürünü olarak beyan edilen kaçak sigaralara gümrükten geçmeden el konuldu. Ancak 3 konteynerdeki sigaraların gümrükten geçirildiği belirlendi. Ekipler, sahte belgelerle piyasaya sürülen sigaraların izini sürüyor.

        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ