Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Gündem Deprem son dakika | Son dakika haberleri: Deprem bilimci Prof. Dr. Sözbilir'den Ege için kritik uyarı!
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi verilerine göre, önceki gün merkez üssü İzmir'in Buca ilçesi olan bölgede, 3.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

        İKİ GÜNDE 63 DEPREM YAŞANDI

        DHA'da yer alan habere göre yerin 4 kilometre altında olan deprem, İzmir'in yanı sıra Manisa'dan da hissedildi. Bu depremin ardından bölgede iki gün içinde büyüklüğü 1 ile 3.5 arasında değişen 63 sarsıntı yaşandı.

        "2.5 AY BOYUNCA DEPREM FIRTINASI BİÇİMİNDE GELİŞTİ"

        Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) DAUM Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremlerin Buca-Gölet çevresinde meydana geldiğini söyledi. Bu depremlerin, Tuzla fayının kuzeydoğu ucunda çok sayıdaki fay demetinden kaynaklandığına dikkat çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bu depremler, Buca ile Kısıkköy arasında dağılım sunuyor. 5 Kasım 2022'de meydana gelen 4.9 büyüklüğündeki depremden beri 2.5 ay boyunca deprem fırtınası şeklinde gelişti.

        REKLAM

        "4 FAY BU DEPREMLERE NEDEN OLUYOR"

        'Deprem dizisi' dediğimiz, kesikli bir deprem döngüsüne dönüştü. Bu bölgede Buca fayı ile Kısıkköy fayı arasındaki 4 fay parçası birlikte çalışarak, bu depremlere neden oluyor. Doğanbey-Orhanlı-Gaziemir hattı boyunca uzanan Tuzla fayı, Gaziemir-Adnan Menderes Havalimanı'ndan itibaren Buca ve Kısıkköy'e doğru saçaklanarak kollara ayrılır.

        "STRES BOŞALINCAYA KADAR DEPREM SÜRECEK"

        Geometrik olarak çiçeğe benzediği için jeolojik anlamda 'çiçek yapısı' adı verilen bu yapı içindeki faylarda kırılma başladığı zaman deprem fırtınasına dönüşüyor. Bu nedenle bu bölgede biriken stres boşalıncaya kadar deprem fırtınası devam edecektir.

        "YENİ ANA ŞOKLAR DA OLABİLİR"

        Bu tür olaylar bazen büyük bir depremin oluşmasına engel olabildiği gibi yeni bir ana şok olarak da gerçekleşebilir" diye konuştu.

        4 GÜNDE 142 DEPREM MEYDANA GELDİ

        İHA'da yer alan habere göre İzmir’de, son 4 gün içerisinde yaşanan deprem fırtınası vatandaşları tedirgin etmeye devam ediyor. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) verilerine göre, 12-16 Ocak tarihleri arasında kentte toplamda 142 deprem meydana geldi.

        ÖNERİLEN VİDEO
        Şurada Paylaş!

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ