Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Amerika John Kerry İran ve Suriye'ye dair açıklamada bulundu

        HABERTURK.COM / DIŞ HABERLER

        İRAN'LA NÜKLEER ANLAŞMA

        ABD Dışişleri Bakanı John Kerry cumartesi günkü basın toplantısında, Tahran'ın nükleer enerji programını yalnızca barışçıl amaçlarla kullanacağını göstermesi durumunda "ilerleyen günlerde" İran'la geçici bir anlaşmaya varılmasının mümkün olduğunu söyledi.

        Kerry ay sonunda bir çerçeve anlaşmasına varılması konusunda daha iyimser göründü. Bu durumda kesin bir mutabakata 30 Haziran'a kadar ulaşılacak.

        Anlaşma birtakım yaptırımların kademeli yumuşatılması karşılığında Tahran'ın en hassas nükleer faaliyetlerini en az 10 yıl boyunca sınırlayacak.

        Kerry ayrıca 47 Cumhuriyetçi senatörün İran'a yazdığı mektupla ilgili tepkisini dile getirerek, Kongre'nin anlaşmayı sonradan değiştirme gibi bir hakkı olmadığını belirtti.

        ESAD ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIRILACAK

        Pazar günü yayınlanan röportajında ise Kerry, ABD'nin ve adlarını saymadığı diğer bazı ülkelerin Suriye'deki çatışmayı sonlandıracak diplomatik süreci yeniden canlandırmanın yollarını aradığını söyledi.

        Suriye'deki çatışmayı sonlandıracak müzakerelere yanaşması amacıyla ABD ile müttefiklerinin Esad'ın üzerindeki baskıyı arttıracaklarını belirtti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ