Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diğer BM'nin 'utanç gücü'

        GAZETE HABERTÜRK

        Birleşmiş Milletler (BM) Dahili İzleme Ofisi (OIOS) tarafından hazırlanan taslak raporda, 2008-2013 yıllarını arasında 480 cinsel istismar vakası tespit edildiği belirtiliyor. Bu vakalarda istismar edilenlerin üçte birini 18 yaşın altında çocuklar oluşturuyor. En çok vaka 231 kadının istismar edildiği Haiti’de görüldü. Kongo, Liberya ve Güney Sudan da BM askerlerinin cinsel istismarının yaygın olarak görüldüğü ülkeler arasında.

        BEBEK BEZİ İÇİN FUHUŞ

        Taslak rapora göre, Haiti ve Liberya’da kadınlar açlık, yoksulluk ve yaşam koşullarını iyileştirme umuduyla BM askerleriyle fuhuş yapmayı kabul ediyor. Askerler kırsal bölgede yaşayan kadınlara cinsel ilişki karşılığında yiyecek, bebek bakım malzemeleri, ilaç ve ev eşyası veriyor. Şehirde yaşayan kadınlar ise ayakkabı, cep telefonu, parfüm, nakit para ve mücevher kabul ediyor. Raporda askerleri bazen sözünü tutmadığı, kadınların bunun üzerine askerleri yaptıklarını sosyal medyada ifşa etmekle tehdit ettiği de yer alıyor.

        ÜLKELERİ YARGILAYABİLİYOR

        Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün 40’tan fazla ülkede 125 bin askeri bulunuyor. Uluslararası anlaşmalara göre, Barış Gücü askerlerinin yargılanması ve cezalandırılması yetkisi bu askerleri gönderen ülkelere ait. Ülkeler hiçbir harekette bulunmazsa, BM konuyla ilgili girişimde bulunabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ