Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya NATO Komutanı: Gerekirse Rusya'ya saldırırız

        ABD ordusunun Avrupa’daki komutanı General Philip Breedlove, Rusya’nın ABD için uzun dönemli bir tehdit oluşturduğunu, gerekirse Rusya ile “savaşıp kazanacaklarını” söyledi.

        ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan ABD Avrupa Komutanlığı (EUCOM) Komutanı General Breedlove, Rusya’nın son yıllarda yeniden agresif tutum aldığını belirtti.

        Bu nedenle ABD ordusunun Avrupa’da yeniden yapılanması gerektiğini kaydeden Breedlove, Rusya’nın özelikle Avrupa’daki coğrafi avantajı, gelişmiş denizaltıları ve silah sistemleri ile ABD’ye Avrupa’da “alan savunması” yaptırdığını ifade etti.

        Breedlove, “Müttefiklerimiz ve ortaklarımızla çalışarak şu anda Rusya’ya karşı caydırıcılık sergiliyoruz. Ayrıca gerekirse savaşıp kazanmaya hazırlanıyoruz. Bu ispat edilmiş hazırlığımız, caydırıcı mesajımızın esas parçasını oluşturuyor” dedi.

        "ARTIK ÇABA GÖSTERİLMEMELİ..."

        Soğuk Savaş döneminde olduğu gibi bir askeri duruş sergilenmesine ihtiyaç öngörmediğini kaydeden Breedlove, Rusya’nın ortak olarak görülmesi için artık çaba gösterilmemesi gerektiğini belirtti.

        Breedlove, “Rusya hasım olmayı seçti ve ABD’ye uzun dönemli varlıksal bir tehdit oluşturuyor” ifadesini kullandı.Bu yıl emekliye ayrılacak olan Amerikalı komutan, Avrupa’daki asker ve askeri malzeme miktarının artırılmasını öngören 3,4 milyar dolarlık Pentagon planının gelecek yıllarda devam ettirilmesini istedi.

        NATOPERSPEKTİFİNDEN TÜRKİYE İLİŞKİLERİ

        Aynı zamanda NATO Müttefik Kuvvetler Komutanı da olan Breedlove, Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu Başkanı Mac Thornberry'nin "NATO perspektifinden Türkiye ile ilişkilerimiz nasıl?" sorusu üzerine "Askeri bakımdan güçlü bir ilişkimiz var" dedi.Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile "inanılmaz bir işbirliği ve kişisel ilişki içinde" olduğunu belirten Breedlove, şunları söyledi:

        "Türkiye, bildiğiniz gibi çok zorlu bir coğrafyada bulunuyor. Güneylerinde oldukça kötü bir iç savaş var. Kuzeyde Karadeniz'in kuzeyi yeniden Rusya'nın kalesi haline geldi. Türkiye'nin etrafında zor sorunlar var. Ama şu konuda sizi temin edebilirim. Müttefikimiz Türkiye ile askeri anlamda güçlü ve süregiden bir ilişkimiz bulunuyor."

        "KÜRESEL TEPKİ GEREKTİRİYOR"

        Breedlove'ın Ocak ayı sonunda hazırladığı yeni strateji metninde, Rusya başlıca tehdit olarak belirlenmiş ve gerekçe olarak da, 'Rusya'nın Avrupa'daki komşuların egemenliğine yönelik saygısızlığı, Arktika'da askeri gücünü artırması ve başta Suriye olmak üzere EUCOM'un sorumluluk alanındaki gerçekleştirdiği eylemler’ gösterilmişti.

        Strateji metninde, "Rusya, çeşitli bölgelerdeki müttefiklerimize ve ortaklarımıza meydan okuyor. Bu küresel bir sorun ve küresel tepki gerektiriyor" denmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ