Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Kuzey Kore hakkında korkutan nükleer iddiası

        Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore'nin istediği an nükleer deneme yapabileceğine ve yeni bir orta menzilli füzeyi her an fırlatılmak üzere hazırda beklettiğine inandıklarını belirtti.

        Ülkenin önde gelen gazetecilerine açıklamada bulunan Park, neden böyle bir açıklama yapıldığına dair ayrıntılı bilgi vermedi.

        Kuzey Kore, pazar günü ülke donanmasına ait bir denizaltından başarılı şekilde balistik füze fırlatıldığını açıklamış, Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı da konuya ilişkin, füzenin 30 kilometre kadar seyrettiğini belirtmişti.

        Park, partisinin üst düzey kurmaylarıyla 18 Nisan'da yaptığı toplantıda, Güney Kore ordusuna, Pyongyang yönetiminin 5. balistik füze denemesine hazırlandığını söyleyerek, Kuzey Kore'nin olası provokasyonlarına karşı hazırlıklı olması talimatını vermişti.

        Bazı uzmanlar Kuzey Koreli bilim adamlarının ABD'ye uzun menzilli füze gönderme amaçlarına yaklaştığını ileri sürerken, Güney Kore Savunma Bakanlığı yetkilileri ise Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füze gönderme teknolojisine sahip olmadığını ifade ediyor.

        Kuzey Kore’nin kurucu lideri Kim İl-sung'un doğumunun 104. yıl dönümünü kutlamak için yaptığı orta menzilli füze fırlatma girişiminin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirilmişti. ABD'nin Asya ülkelerindeki askeri üslerine ulaşma kapasitesine sahip olduğu öne sürülen Musudan füzesinin Japon Denizi'ne düştüğü belirtilmişti.

        Pyongyang yönetiminin, 6 Ocak'ta hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia etmesi üzerine Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), bu ülkeye yönelik yaptırımları artırma kararı almıştı. BMGK, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerine devam etmesi nedeniyle bu ülkeye yeni yaptırımlar uygulanmasını öngören karar tasarısını kısa bir süre önce oy birliğiyle kabul etmişti.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ