Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Karamarko HDZ genel başkanlığından istifa etti

        İSMAİL KORKMAZ

        Hırvatistan’da haftalardır süren siyasi sinir savaşı ülkenin en güçlü partisi Hırvat Demokratik Birliği (HDZ)‘nin Genel Başkanı Tomislav Karamarko’nun partisinin genel başkanlığını bırakması ile sonuçlandı.

        Adı yolsuzluk iddialarına karışan ve kamuoyu ile partisi içinde yalnızlaşan Karamarko düzenlediği basın toplantısında parti liderliğinden istifa ettiğini açıkladı.

        Bir haftada hem başbakan yardımcılığından hem de parti liderliğinden olan Karamarko Hırvat Meclisi’nde yaşanan çözümsüzlüğü aşmak, partisine de değişim ve yeniden yapılanma şansı tanımak adına böyle bir kararı aldığını söyledi.

        Açıklamasında eyleminin bireysel bir karar olduğunu iddia eden Tomislav Karamarko partililerine bu güne kadar kendisine verdikleri destekten dolayı teşekkür ederken, koalisyon hükümetinin düşürülmesinin sorumluluğunu da kabul ederek başarısız olduğunu belirtti.

        İstifasının partisine yeni bir dönüşüm şansı yaratacağını da ifade eden Karamarko ‘’Başarısızlığı kabul etmek uygar dünyanın gereğidir. Giderek de kazanılır’’ dedi.

        Geçen hafta Başbakan Yardımcılığından istifa etmek zorunda kalan Karamarko siyasete partisinin sıradan bir üyesi olarak devam edeceğini de belirtti.

        Karamarko’nun genel başkanlıktan istifası Hırvat kamuoyu için sürpriz olmazken basında yer alan haberlere göre muhalifleri Karamarko’nun siyaseten intihar ettiği yönünde yorumlar yaptılar.

        Yaşanan gelişmeleri tetikleyen ve Mecliste yapılan oylamada düşürülen koalisyon hükümetinde HDZ’nin küçük ortağı olan Most Hareketi 'nin lideri Bozo Petrov basın mensuplarının soruları üzerine Karamarko’nun istifasını geç kalınmış bir davranış olarak yorumladı.

        Tomislav Karamarko eşi üzerinden yürüttüğü ticari faaliyetler ile Hırvatistan’ın ulusal çıkarları ile kamu haklarını zedelemekle suçlanmış iddiaları araştırmak üzere kurulan tahkim komisyonu da bu konuda karar vermişti. Ülkede siyasi tansiyonu yükselten tartışma ortamında HDZ ile iktidarı paylaşan Most Hareketi Karamarko’nun Başbakan yardımcılığını bırakmasını istemişti.

        Bunu üzerine bağımsız başbakan Tihomir Oreskovic her iki partinin liderinin de hükümetteki görevlerinden ayrılmaları çağrısı yapmıştı. Yaşanan gelişmeler üzerine koalisyon ortağı her iki parti de Meclis’te kendi iktidarlarını sona erdiren gensoruya destek vermiş Hırvatistan’da bir dönemin sona ermesine gidilen yol açılmıştı.

        Karamarko Meclisteki oylama öncesi Başbakan Yardımcılından istifa ettiğini açıklamış ancak bu tutumu HDZ’nin bölünmesine ve kendi milletvekillerinin de aleyhte oy kullanmasına engel olmamıştı.

        Hükümetin düşmesi ve koalisyonun dağılması iktidarın büyük ortağı ve ülkenin en etkin siyasi gücü konumundaki Hırvat Demokratik Birliği içinde çatlamaya yol açmış HDZ’nin güçlü isimlerinden Genel Başkan Yardımcısı ve Bölgesel Kalkınma ile AB Fonları Bakanı Tomislav Tolusiç Karamarko’nun parti genel başkanlığından çekilmesini istemişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ