Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Menbiç'te Suriye Demokratik Güçleri'nin altından PYD/YPG çıktı!

        Uluslararası koalisyonun desteğiyle Menbiç’i ele geçiren Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) altından PKK’nın Suriye’deki uzantısı PYD/YPG çıktı. SDG kuruluş deklarasyonuna imza atan 13 gruptan 11’inin Menbiç operasyonuna katkı sağlamadığı, diğer iki grubun ise PKK uzantılı olduğu belirlendi.

        Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Fırat Kalkanı Operasyonu’nun başlamasının ardından bölgedeki istihbarat ağını da genişletti.

        11 GRUPTAN KATILIM AZ

        Menbiç operasyonunu gerçekleştiren SDG güçlerinin en az yüzde 90’ını YPG’lilerin oluşturduğu tespit edildi. 2 Nisan’da faaliyete geçen SDG çatısı altında YPG’nin yanı sıra PKK’nın bir başka kolu YPJ, El Sanadid Güçleri, Süryani Askeri Meclisi, Burkan el-Fırat, Liva Tuvr el-Rakka, Kuzey Güneşi Tugayı, Selçuk Tugayı, El Cezire Tugayları, Kürt Cephesi, Ceyş-ul Tuvar, Tahrir Tugayı ve Liva 99 Muşat grupları yer alıyordu. Ancak Menbiç operasyonunu gerçekleştiren SDG güçlerine YPG ve YPJ dışındaki gruplardan katılımın yok denecek kadar az olduğu belirlendi. YPJ de PYD’ye bağlı olarak faaliyet gösteriyor.

        Askeri yetkililere bölgeden gelen önemli bir bilgi de TSK’nın vurduğu ve içinde sivillerin olduğu ileri sürülen iki binanın cephanelik olarak kullanıldığı. Bu binalardaki PYD’ye ait silahların fotoğrafları çekilerek PYD’nin yalanı da belgelendi.

        Murat GÜRGEN/ANKARA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ