Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Avrupa SON DAKİKA! İtalya'da 6,5 büyüklüğünde deprem!

        İtalya'nın orta kesimde bulunan Perugia kenti yakınlarında 6.5 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

        İtalya Ulusal Jeoloji ve Volkanoloji Enstitüsü'nün paylaştığı verilere göre, ilk anda 7,1 ve daha sonra 6,1 olduğu belirtilen depremin büyüklüğü 6,5 olarak kaydedildi.

        Merkez üssü Castelsantangelo ve Preci kasabaları arası olarak belirlenen, yerel saatle 07.41'de yaşanan sarsıntının, yerin 10 kilometre derinliğinde meydana geldiği belirtildi.

        Deprem, başkent Roma ve orta kesimlerdeki diğer kentlerden de yoğun olarak hissedildi.

        İtalya Sivil Savunma Departmanı Başkanı Fabrizio Curcio, depremde hayatını kaybeden olmadığını fakat 10 kişinin yaralandığını ve bir kişinin durumunun ağır olduğunu ifade etti.

        Harita

        Depremin, Norcia kentinin yakınlarında meydana geldiği ve burada bulunan tarihi St. Benedict Bazilikası'nın ağır ölçüde hasar gördüğü kaydedildi.

        Norcia'da, 6 kişinin enkaz altından yaralı olarak kurtarıldığı da belirtildi.

        İTALYA BAŞBAKANINDAN İLK AÇIKLAMA

        İtalya Başbakanı Matteo Renzi, ülkesinin orta kesiminde bu sabah meydana gelen 6,5 büyüklüğündeki depremde can kaybının olmamasından teselli bulduklarını söyledi.

        Programını iptal eden ve bölgedeki yetkililerle durumu takip eden Başbakan Renzi, Başbakanlık Sarayı'nda olağanüstü basın toplantısı düzenledi.

        Bugünkü sarsıntının, 1980’de güneydeki Irpinia'da meydana gelen ve yaklaşık 3 bin kişinin hayatına mal olan depremden bu yana kaydedilen en şiddetli deprem olduğunu belirten Renzi, “Zor bir dönemden geçiyoruz. 1980’den bu yana en şiddetli deprem. Irpinia’dan sonra görülen en şiddetli deprem olmasına rağmen can kaybımız yok. Tesellimiz, hiç kaybımızın olmamasıdır” dedi.

        Renzi, yarın bakanlar kurulunu toplantıya çağırdığını söyleyerek yeni alınacak önlemleri görüşeceklerini, bölgeye yapılacak yardım konusunda kaynak sıkıntısı çekmediklerini söyledi.

        Depremden etkilenen bölgeleri yeniden inşa edecekleri sözünü veren Başbakan, “Yeniden inşa için ne gerekiyorsa yapacağız. İtalya bunu nasıl yapacağını biliyor” ifadelerini kullandı.

        Başbakan Renzi, zor koşullarda yaşayan depremzedelere dayanışma çağrısında da bulundu.

        Matteo Renzi, siyasi partilere de seslenerek ülkede polemik ve siyasi tartışma zamanı olmadığını, bu doğal afetler karşısında birlik ve dayanışma içinde hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

        HALK, ÖNCEKİ DEPREMLER SEBEBİYLE EVLERİNDE DEĞİLDİ

        Bölgedeki halkın 4 gün önce meydana gelen depremler nedeniyle evlerinde kalmadığı, bu sayede can kaybının olmadığı belirtildi.

        Bölgede artçı sarsıntılar kaydedilmeye devam ediyor.

        Bu arada, Katoliklerin ruhani lideri Papa Franciscus, depremden etkilenen bölge halkına dayanışmasını dile getirdi ve onlar için dua ettiğini söyledi.

        "ARABAMDA UYUYORDUM, CEHENNEMİ GÖRDÜM"

        Ussita Belediye Başkanı Marco Rinaldi, ANSA haber ajansına yaptığı açıklamada, "Her şey yıkıldı. Bu bir felaket. Arabamda uyuyordum, cehennemi gördüm" dedi.

        Castelsantangelo sul Nera Belediye Başkanı Mauro Falucci ise, "Neredeyse yer yarıldı. Bu tam bir felaket" dedi.

        Arquata del Tronto Belediye Başkanı Aleandro Petrucci ise, "Her şey yıkıldı. Artık kasabalarımız yok. Şans eseri zaten yaşanan diğer depremlerden sonra kasabalarımız ‘kırmızı alan' olarak ilan edilmişti ve evler boşaltılmıştı. Şimdi her şeye yeniden başlamak zorundayız" diye konuştu.

        Bazı kasabaların belediye başkanları da, son iki ayda yaşanan depremlerin ardından evlerin zaten boşaltılmış olduğuna ve bu nedenle nispeten rahat olduklarını dile getirdi.

        AĞUSTOS AYINDAKİ DEPREMDE 300 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRMİŞTİ

        Ağustos ayında İtalya'nın Accumoli kasabasında meydana gelen depremde yaklaşık 300 kişi hayatını kaybetmişti.

        Geçtiğimiz günlerde ise yine İtalya'nın orta kesimlerinde art arda 5,4 ve 5,9 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti.

        HABERTURK.COM/DHA/AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ