Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Somali'de 110 kişi açlıktan öldü

        Somali Başbakanı Hasan Ali Hayri, son 48 saatte 110 kişinin açlıktan öldüğünü ve tek bir bölgeyi vuran kuraklığınmilyonlarca insanın hayatını etkilediğini belirtti.

        Somali hükümetinin salı günü ulusal felaket ilan etmesinin akabinde gerçekleşen ilk toplu ölüm sonrası,Birleşmiş Milletler, yaklaşık 5 milyon insanın acil yardım gereksiniminin olduğunu tahmin ediyor ve kıtlık uyarısı yapıyor.

        Somali Ulusal Kıtlık Komitesi'nde konuşan Başbakan Hasan Ali Hayriölümlerin ülkenin güneybatısındaki körfez bölgesinde gerçekleştiğini açıkladı.

        Somali, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği tarafından geçtiğimiz ay BM'nin kuzeydoğu Nijerya, Güney Sudan ve Yemen ile birlikte yıkıcı düzeye çıkanaçlık ve kıtlığı önleme amaçlı 4,4 milyar dolar yardım dağıtımında yer alan dört bölge arasında yer aldı. BM şefi tüm bu bölgelerin şiddetli çatışma tehdidi ile ilişkili olduğunusöyledi.

        REKLAM

        70 bin çocuk risk altında

        Binlerce insan gıda bulabilmek umuduyla yerel ve uluslararası yardım kuruluşlarının bulunduğu Somali'nin başkenti Mogadişu'ya doğru akın ediyor.

        Birleşmiş Milletler, 70 bini ölüm riskiyle karşı karşıya olmak üzere en az 360 bin Somalili çocuğun tehlikeli derecede yetersiz beslendiğini ve çocukların derhal tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

        Pekçok bölgede yaşanan temiz su eksikliği nedeniyle, BM uzmanları kolera başta olmak üzere çeşitli salgın hastalıkların ortaya çıkabileceği uyarısı da yapıyor.

        25 yıl boyunca iç savaş ile mücadele eden Somali, son iki yağmur döneminde yeterli yağış alamadığı için tehlikeli bir kuraklıkla karşı karşıya. Nisan - Haziran dönemindeki yeni yağışların dahi kuraklığa çare olamayabileceği uzmanlar tarafından dile getiriliyor.

        REKLAM

        Terör ve salgın tehlikesi

        Bazı kuraklık bölgelerine ise radikal terör örgütü El Şabab nedeniyle yardım ulaştırılmakta güçlük yaşanıyor. Somali hükümeti, ülke genelindeki açlığın halkı insan hakları ihlâllerine, çeşitli suç ve terörist örgütlerin faaliyetlerine karşı savunmasız bıraktığı görüşünde.

        Birleşmiş Milletler insani yardım fonu 2017 yılı için Somali'ye 864 milyon $ tutarında kaynak ayırmış, yaşanan kuraklıkla birlikte ilave 26 milyon dolarlık bir fon daha sağlamıştı.

        BM Dünya Gıda Programı (WFP) ile BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ise yayımladığı ortak bildiride ülkede devam eden şiddetli kuraklığın geçim kaynaklarını tükenme noktasına getirdiğini belirtiyor.

        Açıklamada, tarımın neredeyse bitmeye yüz tuttuğu ve hayvanların da telef olmaya başladığına dikkat çekilerek, tüm dünyayı Somali halkının kurtarılması için birlikte hareket etmeye davet etmişti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ