Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Volkanik küller İngiltere’ye ulaştı

        Geçtiğimiz yıl yaz başında Avrupa’da hava trafiğini alt üst eden kabus geri döndü. Haftasonundan beri İzlanda’nın en aktif yanardağı Grimsvötn’un püskürttüğü küller, rüzgarın da etkisiyle güneydoğu yönünde ilerleyerek, İngiltere ve İskoçya’ya ulaştı.

        İngiliz Sivil Havacılık Dairesi, kül bulutları nedeniyle Edinburgh Havaalanı’nın kapatılabileceğini duyurdu. Yetkililer, seferlerin iptaline dönük kararın ise şu aşamada, havayolu şirketlerine bırakıldığını belirtiyor:

        “Seyahat öncesinde mutlaka ilgili havayolu şirketinin aranmasını tavsiye ediyoruz. İnsanların hazırlıksız yakalanmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Twitter’dan ve diğer medyadan, internet sitelerinden en güncel gelişmeleri takip etmekte yarar var.”

        Hollanda Kraliyet Havayolları (KLM) Glasgow, Aberdeen, Edinburgh ve Newcastle seferlerinden 16’sını karşılıklı olarak iptal ettiğini bildirdi.

        Hava tahminleri, kül bulutlarının cuma gününe kadar bütün adayı etkileyebileceği yönünde. Ancak, uzmanlar İzlanda’nın güneydoğusunda Vatnayökül Buzulu’nun altındaki yanardağda gözlenen hareketliliğin, geçen yıl Eyyafyallayökül Volkanı’ndakine oranla daha cılız kalacağını öngörüyor.

        Grimsvötn’dan saçılan küller henüz hava trafiğini değil ama civardaki hayvancılığı vurmuş durumda. Birçok çiftlikte büyük ve küçükbaş hayvanların, volkanik küller nedeniyle telef olduğu belirtiliyor.

        Bu arada, cumartesi gününden beri kapalı kalan İzlanda’nın başkenti Reykyavik’teki uluslararası havaalanının da bugün yeniden açılması bekleniyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ