Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi Afrika Birliği de "darbe" demedi

        Afrika Birliği, Mısır ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, ülkede yaşanan gelişmeler için "devrim" veya "darbe" ifadelerini kullanmadı.

        Afrika Birliği heyetinin Mısır ziyaretinin ardından birliğin Etiyopya'daki merkezinden yapılan yazılı açıklamada, bütün taraflardan şiddet atmosferinden uzak durulması, hoşgörü ruhu içinde faydalı bir çözüm ortaya konması ve mevcut problemlerin çözümünde karşılık fikir teatisine dayanan diyalog yolunun seçilmesi istendi.

        Heyet yetkililerinin temaslarında, taraflara, geçiş sürecinin kolay ve kapsamlı olması için halkın çıkarlarının her şeyin üstünde tutulması yönünde çağrı yaptığı belirtilen açıklamada, "Arfrika Birliği, Mısır ile olan anlaşmaları doğrultusunda, ülkedeki krizin sonlandırılması konusunda tüm kesimleri teşvik etmek için Mısır halkı ile dayanışma içinde olacaktır" ifadesine yer verildi.

        Darbe veya devrim kelimeleri kullanılmadı

        Açıklamada, ordunun yönetime el koymasının "darbe" veya "devrim" olarak nitelendirilmeyişi ve tanımlamadan uzak durulması dikkati çekti. Söz konusu kapalılığın, ordunun yönetime el koymasının ardından Mısır'ın Afrika Birliği üyeliğinin askıya alınması kararının değişmesinde belirleyici rol oynayacağı ifade ediliyor.

        Açıklamada ayrıca, heyetin, geçici Cumhurbaşkanı Adli Masur, yardımcısı Muhammed el-Baradai, Başbakan Hazım el-Biblavi, Savunma Bakanı Abdulfettah es-Sisi, askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticileri ve çeşitli siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum kuruluşları, kanaat önderleri, yazarlar, diplomatlar, Afrika ve Avrupa ülkelerinin büyükleçileri ile de görüştüğü kaydedildi.

        Açıklamanın sonunda, birliğin gerçekleştirdiği görüşmeler yoluyla, Mısır'ın durumuna ilişkin nitelikli rapor hazırlama ve Mısır'daki gelişmelerden duyduğu endişeleri aktarma fırsatı bulduğu vurgulandı.

        Başkanlığını eski Mali Cumhurbaşkanı Alpha Oumar Konare'nin yürüttüğü ve eski Botswana Cumhurbaşkanı Festus Mogae, eski Cibuti Başbakanı Dlina Ömer Dalena gibi Afrika'nın önde gelen siyasi liderlerinin yer aldığı heyetin 27 Temmuz'da başlayan Mısır ziyareti, 4 Ağustos'ta sona ermişti.

        Mursi'nin oğlu Usame: Batılı avukatlarla iletişim halindeyiz

        Mısır'da ordunun yönetime el koymasının ardından görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin oğlu Usame Mursi, "Babamın yasal olmayan yollarla alıkonuluşunu uluslararası arenaya taşımak için batılı avukatlarla iletişim halindeyiz" dedi.

        Kahire'nin Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki demokrasi yanlısı gösterilere katılan Usame Mursi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, babasının alıkonuluşunu uluslararası arenaya taşımak için İngiltere'deki avukat bürolarıyla görüşmeye başladıklarını belirtti.

        Görüşmeleri, konuyu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne (UCM) taşımak amacıyla başlattıklarını ifade eden Mursi, "Şikayetimizi, 'ordunun, Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanına suç isnat etme ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan kaçırarak bilinmeyen bir yerde alkoyma' başlığı altında sunacağız" diye konuştu.

        "Askeri yönetime bağlı kurumları meşru görmüyoruz"

        Babasının durumunu yargıya intikal ettirmediklerini kaydeden Mursi, "Mısır'daki yargı makamlarından babamın durumu ile ilgili herhangi bir talepte bulunmadık. Çünkü askeri yönetimin kurumlarını ve ona bağlı kuruluşları meşru görmüyoruz" ifadesini kullandı.

        Mursi, ordunun yönetime el koyduğu 3 Temmuz'dan bu yana babasından hiçbir şekilde haber alamadıklarını da sözlerine ekledi.

        Mısır İstinaf Mahkemesi, Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında, "Filistin'deki Hamas hareketine Mısır aleyhinde casusluk yaptığı, polis ve ordu tesislerine yönelik saldırı düzenlediği, Mısır hapishanelerine baskın düzenleyerek mahkumların kaçmasını sağladığı ve 25 Ocak Devrimi sırasında hapishaneden firar ettiği" suçlamasıyla 15 günlük ihtiyati hapis cezası vermişti.

        ARİŞ'TE SALDIRI

        Mısır'ın El-Ariş kentinde farklı noktalara düzenlenen saldırılarda 1 askerin öldüğü, 4'ü asker, 2'si polis 6 kişinin yaralandığı bildirildi.

        Alınan bilgiye göre, Ariş kentinde silahlı kuvvetlere bağlı bir oteli korumakla görevli askerlere keskin nişancı tarafından ateş açıldı. Saldırıda bir asker olay yerinde hayatını kaybederken, 2 asker yaralandı.

        Kentteki askeri istihbarat dairesi merkezi ve orduya bağlı radyo binasını korumakla görevli askerlere kimliği henüz belirlenemeyen kişiler tarafından düzenlenen saldırıda 2 asker ve bankaya girdikleri sırada polislere düzenlenen saldırıda da 2 polisin yaralandığı belirtildi.

        Saldırları henüz üstlenen olmadı.

        Mısır'da seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'nin 3 Temmuz 2013 günü ordu tarafından görevinden uzaklaştırılmasının ardından Sina'da meydana gelen saldırlarda artış gözleniyor.

        DEMOKRASİ YANLILARI AÇLIK GREVİNDE

        Mısır'ın İskenderiye kentindeki El-Garbanyat Hapishanesi'nde tutuklu bulunan yaklaşık 50 demokrasi yanlısı göstericinin açlık grevine başladığı bildirildi.

        Müslüman Kardeşler Teşlilatı'ndan (İhvan) yapılan yazılı açıklamada, İskenderiye'nin Burc el-Arab bölgesindeki Garbanyat Hapishanesi'nde tutuklu bulunan yaklaşık 50 Mursi destekçisi göstericinin, gördükleri kötü muameleyi protesto etmek amacıyla açlık grevi başlattığı belirtildi.

        Tutukluların avukatı Muhmud Cabir'in dilinden hapishane koşulları anlatılan açıklamada, ordunun yönetime el koymasıyla görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye destek gösterilerinde tutuklanan siyasi aktivistlerin, kötü muamele gördükleri ileri sürüldü.

        Mısır makamlarının, adi suçlardan hüküm giymiş mahkumların Mursi destekçilerine saldırmasına izin verdiği iddia edilen açıklamada, tutukluların dövüldükleri ve sözlü tacize uğradıkları öne sürüldü.

        Garbanyat Hapishanesi'nde, İskenderiye'de meydana gelen şiddet olayları sırasında tutuklanan 170 Mursi destekçisi bulunduğu ifade edilen açıklamada, çok sayıda tutuklunun aynı anda küçük hücrelere konulduğu kaydedildi.

        Mısır makamları tarafından konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

        AA

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ