Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Diplomasi 1994 tarihli Budapeşte Mutabakatı’nın Washington’u Moskova ile savaş noktasına getirebileceği konuşuluyor.

        Kasım CİNDEMİR / WASHINGTON

        Ukrayna’nın Kırım bölgesini işgal eden Rusya’nın önceki gece kıtalararası nükleer başlık taşıyabilen RS-12M Topol füzesini denemesi dün tansiyonun yeniden yükselmesine yol açtı. Rusya’nın iki füze daha deneyeceği açıklanırken, savaşın büyüyeceğine yönelik endişeler de arttı.

        ABD’nin 1994 tarihli Budapeşte Mutabakatı’ndaki yükümlülüğünü gerekçe göstererek kendisi gibi nükleer bir güç olan Rusya’yla savaşı göze alıp almayacağı merak konusu.

        ABD, İngiltere, Rusya ve Ukrayna’nın imzalarını taşıyan Budapeşte Mutabakatı ile Ukrayna “sınırlarının tanınması” karşılığında nükleer silahlarını elden çıkarmıştı. Ancak mutabakat, Ukrayna’nın savunulması için askeri bir müdahale garantisi getirmiyor.

        Ayrıca, ABD Senatosu’nun bir resmi anlaşma olarak görmemesi nedeniyle Budapeşte Mutabakatı’nın göz ardı edilebileceğini savunanlar da var.

        Davutoğlu’ndan Tatarlara güvence

        Kırım Tatar Milli Meclisi’nin eski Başkanı ve Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Kiev’deki temasları sırasında görüştüğü, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kendilerine güvence verdiğini açıkladı. Kırımoğlu, Davutoğlu’nun, “Eğer, Kırım Tatarlarına herhangi bir tehdit olursa, yardıma gelen ilk ülke Türkiye olacağından şüphe etmeyiniz” dediğini aktardı.

        Tehdit edilen danışman İstanbul’da

        BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un danışmanı Robert Serry, Kırım’da silahlı kişiler tarafından tehdit edildi. Serry’nin içinde bulunduğu araç, Kırım’daki donanma merkezinden çıkarken, aralarında silahlı kişilerinde bulunduğu bir grup tarafından durduruldu. Silahlı kişiler, Serry’den Kırım’ı terk etmesini isteyerek, aracına el koydu. Serry, bir kafeden telefonla BM Genel Sekreter Yardımcısı Jan Eliasson’a durumu bildirdi. Eliasson, kamuoyuna yaptığı açıklamada; “Serry’nin herhangi bir darp girişimine maruz kalmadığını ve durumunun iyi olduğunu” söyledi. Rosert Serry, gece geç saatlerde İstanbul’a geldi.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ