Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Dünya Düzce'de ayı 'Balkız'ı etkileyen deli bal Roma imparatorluğunun 1000 askerini nasıl öldürdü?
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Düzce´nin Yığılca ilçesinde orman gülü balı üretimi yapan vatandaşlar, geçtiğimiz günlerde kovanlarının yakınlarında baygın bir boz ayı görerek durumu Orman İşletme Müdürlüğü ekiplerine bildirmişti.

        Gelen ekiplerin veterinere götürdüğü ayının deli bal olarak bilinen orman gülü balından zehirlendiği tespit edilmiş, ayı tedavisinin ardından ormana bırakılmıştı. Balın fenalaştığı o anlar ise dünya basınında gündem olmuştu.

        Deli balı tüketen 'Bal Kız'ın hikayesi mutlu sonlansa da tarihte çok sayıda trajik hikaye de mevcut. Zira deli balın hikayesi Roma İmparatorluğu ve Antik Yunan dönemlerine kadar gidiyor.

        REKLAM

        "ZAFERDEN DÖNERKEN ZİYAFET ÇEKTİLER, FENALAŞTILAR"

        Texas A&M Üniversitesi Antropoloji Profesörü Vaughn Bryant'ın araştırmasına göre, deli balın en eski kayıtlarından biri, Sokrates'in öğrencisi olan Atinalı Ksenophon'a ait. Yunan tarihçisi, Perslere karşı kazandıkları bir zaferden sonra Karadeniz'den dönerken Yunan ordusunun MÖ 401'de maddeye rastladığını yazdı.

        Bryant'a göre "Yunan askerleri yakınlardaki bazı arı kovanlarından çalınan yerel ballarla ziyafet çekmeye karar verdiler. Saatler sonra hepsi kusmaya başladı, ishal oldu, yönünü şaşırdı ve artık ayakta duramaz hale geldi. Ancak ertesi gün, etkiler gitti ve birlikler Yunanistan'a devam etti."

        "1000 ROMA ASKERİ BAL TUZAĞI İLE ÖLDÜ"

        Ancak her birlik onlar kadar şanslı değildi... Bryant'a göre yaklaşık 334 yıl sonra, Büyük Pompey olarak da bilinen Gnaeus Pompeius Magnus liderliğindeki Romalı askerlerin, Pers ordusu tarafından dikilen ve "yerel bal dolu kapları Roma birliklerinin bulması için bırakılan bir 'bal tuzağına' düştü. Buna göre Romalı askerler balı yedi, kafaları karıştı ve savaşamadılar. Bunun ardından Pers ordusu geri döndü ve 1000'den fazla Roma askerini öldürdü.

        Yüzyıllar sonra, Kuzey Amerika'da İç Savaş döneminde Apalaş Dağları yakınında halüsinojenik bal ile karşılaşıldı. Bryant, tıpkı Yunan ve Romalılar gibi, Amerikalıların da baldan etkilenerek hastalandığını söyledi.

        SHERLOCK HOLMES'UN BİLE ZOR ÇÖZDÜĞÜ GİZEM

        Deli bal, 2009 yılında çekilen Sherlock Holmes filminde de yer almıştı. Filmde idam edilenbir karakterin daha sonra canlanması üzerine Sherlock Holmes ve Doktor Watson, gizemi çözmeye çalışmıştı.

        Araştırma sonucunda Sherlock Holmes, idam edilmeden önce Lord Blackwood adlı karakterin deli bal yemesinin ardından nabzının bir süreliğine durunca öldü sanıldığını ortaya çıkarmıştı. Sherlock Holmes, olayı Doktor Watson'a "Deli bal, Türkiye'de Karadeniz Bölgesi'nde yetişir, uyutur ve nabzı düşürür" sözleriyle açıklamıştı.

        DÜNYANIN EN PAHALI BALLARINDAN

        Ancak The Guardian'a göre, deli balı bulmak inanılmaz derecede zor. Gerekli nörotoksinleri üreten bal en çok Karadeniz'in dağlık bölgelerinde ve Himalayaların eteklerinde buluyor. Hasatçılar, bu balı elde etmek için de büyük çaba sarf ediyor. Yine de bu risklerin getirisi büyük. Bryant, bir kilo deli balın yaklaşık 170 dolara gidebileceğini söylerken, Guardian Türkiye'de bir kiloluk güçlü, yüksek kaliteli şarküteri balın yaklaşık 111 dolara satılabileceğini ve bunun da onu dünyanın en pahalı ballarından biri haline getirdiğini kaydetti.

        ÖNERİLEN VİDEO
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ