Nilhan Onal Gökçetekin: Yalnızca e-ticaret değil teknoloji şirketi olarak çalışıyoruz
Dünya teknoloji borsası Nasdaq'da işlem gören e-ticaret platformu Hepsiburada'nın 2023 yılının ilk çeyreğine ilişkin finansal ve operasyonel verilerini paylaşan Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin e-ticaret hacminin her geçen gün büyüdüğüne vurgu yaparak, "Toplam satış hacmi yılın ilk çeyreğinde 2022'nin aynı dönemine göre yüzde 78 artarak 14,8 milyar TL'ye ulaştı. Kargo şirketimizin bize ait olması en büyük avantajlarımızdan birisi. Rakiplerimizin gönderilerini de biz taşıyoruz" ifadelerini kullandı
ABONE OLPandemi sürecinden bu yana e-ticaret kademeli olarak büyümesini sürdürüyor. Teknolojinin gelişimi, e-ticarete güvenin artması, hayatın hızlanışı ile dükkana gitmek yerine tüketici de daha ağırlıklı olarak internet üzerinden alışverişi tercih etme konusunda ciddi bir adım attı.
Gerçekleştirilen toplantıda basın mensuplarıyla buluşan Hepsiburada CEO'su Nilhan Onal Gökçetekin e-ticaretin büyüme hızının aynı zamanda yeni üreticiler ve yatırımcılar da kazandırdığını vurgulayarak, "Toplam satış hacmimiz yılın ilk çeyreğinde 2022’nin aynı dönemine göre %78 artarak 14,8 milyar TL’ye ulaştı. Platform üzerinden verilen toplam sipariş adedi, geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla %61 artarak 24,1 milyona yükseldi. Bununla birlikte yılın ilk çeyreğindeki müşteri sayısı 11,9 milyon olurken müşteri başına düşen sipariş sıklığı %52 artışla 4,9’dan 7,5’e çıktı. Müşterilerine hızlı ve güvenli yeni nesil ödeme ve vadelendirme çözümleri sunan Hepsipay ise 1. çeyrek sonu itibarıyla 11,8 milyon kullanıcıya ulaştı" ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin tüketici elektroniğinde lider e-ticaret platformu olduklarına dikkat çeken Nilhan Onal Gökçetin, "Satışların çok büyük bir bölümü elektronik cihaz olarak devam ediyor. Satışı gerçekleştirilen her 6 telefonun 1 tanesi bizim platformumuz üzerinden satılıyor. Bu alandaki taksit yapma yasağından dolayı kredili satışlar da çok ciddi ölçüde artış gösteriyor. Buna da çözüm olabilecek Hepsipay uygulamamız ile hem bizim platformumuzda hem de diğer platformlarda alışveriş için anında kredi imkânı sunan bir çözüm de ortaya koyuyoruz. Geliştirdiğimiz teknolojileri kendimiz kullanmakla kalmıyoruz. Bu teknolojileri ülkemizin perakendecilerine de sunuyoruz. HepsiJET ile e-ticaret lojistik işinde farklı markalara hizmet sunuyoruz. Alım gücünü destekleyen çözümler sunan ve ayrıca ödeme geçisi olan Hepsipay’i de bu sene itibarıyla ülkemizin perakendecileri ile paylaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Platformun yalnızca e-ticaretten ibaret olmadığının vurgusunu yapan Gökçetin, "3200 çalışanımız var. 1000 mühendisimizle de Ar-Ge çalışamları da yürütüyoruz. Bu sayede yeni teknolojileri hayata geçirecek özel patentler de alıyoruz. Örneğin fiyatlandırmadan Hepsijet taşımacılık uygulamamıza kadar birçok yerde yapay zeka kullanımı yapıyoruz. Böylece teknoloji şirketi olmanın avantajını da kullanıyoruz. Biz bir üretim merkezi haline de geldik. Sirkülasyon düşünüldüğünde dünyada yolu bizden geçmiş 16-17 bin mühendis var" açıklamasını yaptı.