Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Alışveriş 22 firmanın ürünlerinde sağlığa zararlı kimyasal tespit edildi - Alışveriş Haberleri

        Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, 2011 yılında yapılan denetimlerde sağlığa zararlı kimyasal madde miktarının limitlerin üzerinde olduğunu belirlediği 22 firmanın sattığı okul çantası, ayakkabı ve kalem gibi ürünleri internet sitesinde yayınladı. Bakanlığın 2011 yılındaki denetimlerle ilgili bu duyuruyu internet sitesinde 5 Kasım 2012 tarihi itibariyle yayınlaması tartışma yarattı. Bakanlık yaptığı yazılı açıklama ile kakarın yeni yasa nedeniyle yayınlandığı ve piyasadaki bu ürünlerin toplatıldığını açıkladı. Ancak 2011 yılında bu ürünlerden satın alan ve toplatma kararından haberdar olmayanların ürüteci/satıcı firmaya bu ürünleri iade etmesi gerekiyor.

        İşte bakanlığın sitesindeki duyuru

        KIRTASİYECİLER DERNEĞİ'NDEN İTİRAZ GELDİ

        Kırtasiyeciler Derneği (TÜKİD) yazılı bir açıklama ile listeye itiraz etti. Söz konusu haberin 2011 yılına ait olduğunu ve bahsi geçen firmaların geçen sene tüm cezalarını ödediğini belirtilen TÜKİD'in açıklamasında "Bakanlık nezdinde, 4703 sayılı kanun gereği maddi manevi tüm cezai müeyyideler uygulanmış, bahsi geçen üyelerimiz tarafından tüm yükümlülükler gerçekleştirilmiştir" denildi.

        Derneğin itirazının ardından yazılı bir açıklama yapan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 22 firmanın ürünlerine yönelik açıklanan verilerin 2011 yılında yapılan denetimlere ilişkin olduğunu kaydetti. Bakanlıktan yapılan açıklamada, söz konusu firmalara 4703 sayılı Kanun gereğince gerekli yaptırımlar ve cezai müeyyidelerin uygulandığı, halkın sağlığını korumak adına güvensiz ürünlerle ilgili toplatma kararlarının derhal uygulandığı, firmalardan Kanun gereğince, ürünleri iki ulusal gazete ve iki ulusal televizyon kanalında ilan etmesinin istendiği, ilgili firmaların da bu bağlamdaki yükümlülüklerini yerine getirdiği bildirildi. Kararın internet sitesinde gecikmeli olarak yayınlanmasının nedeni olarak ise Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Piyasa Gözetimi ve Denetimi Yönetmeliği'nin 15. maddesi gereğince, güvensiz ürünlere ilişkin ilanların Bakanlık internet sitesinde yayımlanması gerektiği belirterek, şunlar kaydedildi: ''Bu çerçevede; web sayfamızda da firmaların ilanları toplu olarak yayımlanarak kamuoyunun bilgisine sunulmuştur. Firmalara ilişkin gerekli idari işlemlerin ve yasal süreçlerin zaman alması nedeniyle söz konusu ilanların Bakanlığımız web sayfamızda yayımlanması bu tarih itibari ile gerçekleştirilebilmiştir."

        SARACİYE SANAYİCİLERİ DERNEĞİ DE AÇIKLAMA YAPTI

        Saraciye Sanayicileri Derneği de yazılı bir açıklama yaparak sağlığa zararlı kimyasal içeren ürünlerde yüzde 90 başarı sağlandığını duyurdu. Fitalat kullanımında yeniden geliştirilen kurallar doğrultusunda, gerek sektör mensuplarının gerekse ilgili bakanlıkların temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirilen seminerlerde yeni kurallarla ilgili üreticilere bilgi verildiğini ifade eden Hacısoyu, ''Sektör-kamu işbirliğiyle yapılan çalışmalar sonucunda bahsi geçen firmalara cezalar tebliğ edilmiş ve ödemeler de gerçekleştirilmiştir. Nitekim yapılan çalışmalar ve iyileştirmeler neticesinde 2012 yılında yapılan denetim, gözetim ve testlerden sektörümüz yüzde 90'lık bir seviyede başarı sağlamıştır. Haberde bahsi geçen açıklama ise çalışmalar öncesindeki 2010-2011 dönemine ait bir detaydır'' dedi.

        İŞTE O ÜRÜNLER

        Güvensiz bulunan ürünler ve bunları üreten firmalar şöyle:

        Ürün Firma
        Canbo Kids spor ayakkabısıCauillo çocuk ayakkabısı Akınal Ayakkabıcılık
        Roxy okul çantası Akkuş Saraciye
        Alper keçeli kalem Alper Kırtasiye-Bekir Alper
        Finding Nemo ışıklı tükenmez kalem Adel Kalemcilik
        Mini kalem çantası Caner Saraciye
        Pretty Girl tükenmez kalem Cem Kırtasiye
        Kalem kutusu, beslenme çantası, silgi,kurşun kalem Dönmezler Lisans&Kırtasiye oyuncak
        F90 ve Bakugan baskılı okul çantası Gani Tekstil ve Saraciye
        Okul çantası Gençler çanta
        Filet model ayakkabı Gezer Ayakkabı
        Kalem çantaları ve beslenme çantaları Hakançanta
        Hilal sırt çantası Hilal çanta promosyon ve tekstil
        Leather Collection erkek kemeri Karagözoğlu Saraciye
        Erkek çocuk ayakkabısı MuratKundura
        Tesillo spor ayakkabı Set Plastik
        Glubox Sulu boya ve Erich KrauseDrive silgi Smart Ofis Kırtasiye
        Mikro soft 2B Renkli Sarı ve 2B20 Beyaz silgi Şahin Kırtasiye Hırdavat
        Lucky Prince pastel boyanın beyazplastik altlığı Şarkgülü Kırtasiye
        Space Kids ayakkabı Uzay Plastik-Mehmet Asef dedekurt
        Racer Sırt çantası Yasmina Çanta-İsmail Kartal
        Flash&Dash kalem çantası,Winx Club Silver Tattoo kalem çantası,Winx Club Straberry Fruitbeslenme çantası Yaygan Saraciye Kırtasiye ve Oyuncak
        Figürlü Tükenmez Kalem NT Kitap Kırtasiye Büro Malzemeleri
        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ