Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Enerji Brent petrol 28 doların altına düştü - Enerji Haberleri

        Brent petrolü, İran'a uygulanan uluslararası yaptırımların kaldırılması ve buna bağlı olarak, küresel arz fazlası ortamında, ülkenin petrol ihracatının yolunun açılmasının ardından kayıplarını derinleştirdi ve varil başına 28 doların altına indi.

        Vadeli petrol kontratları Londra'da yüzde 4.4 kadar düşerek Kasım 2003'ten bu yana en düşük seviyesine geriledi. İran Ticaret ve Uluslararası İşler Bakan Yardımcısı Amir Hossein Zamaninia, Pazar günü yaptığı açıklamada, "İran, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından, üretimi ve ihracatı günlük 500,000 varil artırmaya başllıyor" dedi.

        Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, fiyatların artacağını ve piyasa güçlerinin ve üretici ülkeler arasındaki işbirliğinin nihayetinde istikrara ulaşılmasını sağlayacağını kaydetti. Sydney'de CMC Markets baş analisti Ric Spooner, "Petrol fiyatları üzerinde, aşırı arz kaynaklı, süregelen bir negatif baskı var," dedi ve "İran'ın durumu yeni değil, ancak yaptırımların kalktığı bir noktaya geldik ve bu, önümüzdeki haftalarda piyasalar için kilit odaklanma konusu olacak. Soru,kısa vadede ne kadar arzın gelebileceği" şeklinde görüş bildirdi.

        Petrol fiyatları, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) küresel arz fazlası ortamında üretim kotasını kaldırması ile birlikte, 2015 yılında düştü ve düşüşünü üçüncü yıla genişletti. İran Petrol bakanlığı ve ulusal petrol şirkeeti yetkilileri, bu ay yaptıkları açıklamalarda, İran'ın ihracatını artırarak kaybettiği pazar payını geri almaya çalıştığını ve fiyatlar üzerinde baskı oluşturma niyeti taşımadığını kaydettiler.

        Mart vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.27 dolar düşerek varil başına 27.67 dolara kadar indikten sonra, Hong Kong saati ile 09:24'te 25.58 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.94 dolar ya da yüzde 6.3 düşerek 28.94 dolara inmiş ve geçen haftanın kaybını yüzde 13.7'ye genişletmişti. Avrupa'nın gösterge petrolü Brent, ABD göstergesi WTI'a göre 1.60 dolar iskonto ile işlem gördü.

        Şubat Vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.06 dolar ya da yüzde 3.6 düşerek varil başına 28.36 dolara geriledi. Kontrat Cuma günü 1.78 dolar düşüşle varil başına 29.42 dolara indi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yaklaşık dört kat üzerindeydi. Fiyatlar bu yıl yüzde 21 düştü.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ