Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Hem parayı hem düdüğü - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        Bugün Türkiye’de futbol sponsorlarıyla, futbolcularıyla, statlarıyla hangi kritere göre bakılırsa bakılsın milyarlık dev bir endüstri haline geldi. Sadece Süper Lig’de top koşturan futbolcuların değeri 3 milyar lirayı geçti. Kulüplere dağıtılan TV yayın gelirleri bu sezon 1.2 milyar lirayı aştı. Ancak Türkiye’de milyonlarca liralık transferlerle sezona hazırlanan, üstelik gösterdiği performansla göğüs kabartan takımların başarı primleri son dönemde hakem hataları nedeniyle adeta ‘bir kulübün kasasından diğerine aktarılır’ hale geldi.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Zira hakem hatalarıyla kaybedilen puanlar sadece camiaların huzurunu değil kulüplerin mali yapısını da bozuyor. Hakem hatası ile maç kaybeden bir takım tek maçta 1.3 milyon liradan olurken sezon sonunda lig zirvesinden uzaklaşan kulüplerin bu kaybı 50 milyon liraya kadar ulaşıyor.

        Bu sezon Türkiye Futbol Federasyonu Digiturk’ten 360 milyon dolar, TRT’den 40 milyon dolar, diğer mecralardan da 15 milyon dolar olmak üzere 415 milyon dolar kaynak sağlayacak. Yani 1 milyar 245 milyon lira. Bu paranın yüzde 12’sini (150 milyon TL) TFF kendi kasasına koyacak.

        TFF payı sonrası kulüplere kalan 1 milyar 95 milyon TL’nin yüzde 11’i eski şampiyonlara, yüzde 35’i ise tüm kulüplere eşit dağıtılacak. Ancak iki kategori var ki onlar kulüplerin doğrudan alın terleri ile kazandığı gelirler. En büyük tutar, ödenen paranın yüzde 45’ini oluşturan 492 milyon TL’lik performans geliri. Diğeri de ilk 6 takım içinde kalanlara ödenen 100 milyon TL’yi bulan yüzde 9’luk dilim. Yani hakemlerin bazen çaldıkları düdükle transfer ettikleri kaynağın toplam rakamı yaklaşık 600 milyon lira.

         Image Title 1  Image Title 2
        Description

        Üstelik bu kayıplar sadece naklen yayın gelirlerinden kaynaklananlar. Sıralamalar nedeniyle Avrupa kupalarına katılamayan kulüplerin kayıpları sadece buradan elde edecekleri gelirlerle de sınırlı kalmıyor. Çünkü kimi yıldız futbolcusunu kimi de sponsorlarını hakemler yüzünden göz göre göre yitiriyor.

        HER HATANIN BEDELİ 3 MİLYON TL

        TV yayın gelirleri dağıtılırken galip takıma 1.3 milyon, berabere kalan takıma 650 bin TL veriliyor. Kasımpaşa hakemler nedeniyle puan kaybettiği 6 maçta toplamda 4 milyon 550 bin liralık gelirden de oldu. Ayrıca eğer kulüp bu hatalar nedeniyle ilk 4 arasına giremezse en az 6.4 milyon liralık kayıp yaşayacak. Bir de 4’üncü olan kulübün Avrupa Ligi’ne gittiğinde 2.4 milyon Euro ayakbastı parası var. Kayıp toplamda 17.7 milyona çıkıyor. Bu ise 6 maçta maç başına 3 milyon liranın uçup gittiğini gösteriyor.

        Türkiye’de Süper Lig’deki futbolcuların toplam piyasa değeri 3 milyarTL

        YANLIŞ DÜDÜKLE 12 PUAN BUHAR OLDU

        Kasımpaşa, bu sezon hakemleryüzünden en az 12 puan kaybetti. Beşiktaş, Rize, G.Saray ve Trabzon maçlarında 2’şer; Bursa’da 1 ve G.Antep önünde ise 3 puan, bariz hatalar sebebiyle uçup gitti.

        6. Hafta / 1.3 milyon TL yerine kasasına 650 bin TL girdi

        Kasımpaşa: 1 Çaykur Rize: 1

        KAYIP: 2 puan HAKEM: Deniz Çoban

        Deniz Çoban, son saniyede Kweuke’nin kendisini yere bırakmasına penaltı çaldı. Paşa 1-0 öndeydi ve bu skandal penaltı ile maç 1-1 bitti. Çoban maçtan sonra hakemliği bıraktı.

        9. Hafta / Beraberlikte kazanacağı 650 bin TL uçup gitti

        Kasımpaşa: 0 - Bursa: 1

        KAYIP: 1 puan HAKEM: Halil Umut Meler

        Maç 0-0 sürerken, Advincula’nın Del Valle’ye müdahalesini atlayan Halil Umut Meler, penaltıyı vermedi. Bursa 80’de bulduğu golle 3 puanı aldı. Paşalı yöneticiler, “Net penaltı verilmedi. En kötü ihtimalle 1 puanımız gitti” diye isyan etti.

        9. Hafta / Beraberlikte kazanacağı 650 bin TL uçup gitti

        Beşiktaş: 3 - Kasımpaşa: 3 / KAYIP: 2 puan HAKEM: Cüneyt Çakır

        Uzatmalara 3-2 önde giren Paşa, 90+2’de peş peşe iki yanlış kararın üstüne Cüneyt Çakır’ın çaldığı penaltıyla sarsıldı. Bu ‘komik’ penaltı ve bariz hatalar, Paşa’nın sahadan 3 yerine 1 puanla ayrılmasına yol açtı.

        13. Hafta / Buz gibi gol 650 bin TL kaybettirdi

        Kasımpaşa: 2 - Galatasaray : 2 / KAYIP: 2 puan HAKEM: Halis Özkahya

        Çizgi hakemi Alper Ulusoy, 26’da Donk’un şutunda çizgiyi geçen topu görmedi. Özkahya da ona uydu ve buz gibi gol verilmedi. Ayrıca 42’de avantaj kural atlandı ve Paşa’nın yüzde yüzlük bir atağı kesildi. 2 puan uçtu gitti.

        17. Hafta / 1.3 milyon TL yerine 650 bin TL ile yetindi

        Kasımpaşa: 1 - Trabzon: 1 / KAYIP: 2 puan HAKEM: Özgür Yankaya

        Skor 1-1’ken 77’de Mustafa Yumlu, Del Valle’yi indirdi. Ancak hakem Özgür Yankaya, inanılmaz bir şekilde ‘devam’ dedi. Paşa’nın 2 puanı daha ‘hakem kaybı’ hanesine işlendi.

        18. Hafta / 1.3 milyon TL’lik prim hakem hatasına kurban gitti

        Kasımpaşa: 1 - Gaziantep: 2 / KAYIP: 3 puan HAKEM: Tolga Özkalfa

        Kasımpaşa 1-0 öndeyken 40’ta G.Antep lehine verilen penaltı öncesi Elyasa’nın faulünü vermeyen Tolga Özkalfa, argo sözleri ve tavırlarıyla Paşa’yı çıldırttı. Maçı 2-1 kaybeden Paşa’nın 3 puanı daha güme gitti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ