Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Başkanlık yarışına ‘Türk Malı’ karıştı - İş-Yaşam Haberleri

        GAZETE HABERTÜRK

        ABD’de başkanlık seçimleri kızışırken, Donald Trump ve Hillary Clinton’ın tartışmalarına Türkiye de dahil oldu. Demokratların Başkan adayı Clinton, dün yaptığı konuşmasında Trump’ın seçim sloganı olan “Make America Great Again” (Amerika’yı Yeniden Büyük Yap) ifadesine gönderme yaparak “Amacını böyle anlatıyor ama yurtdışında üretim yaptırıyor” diyerek örnekler verdi. Clinton, Trump’ın kravatları Çin’de, takımları Meksika’da, mobilyaları ise Türkiye’de ürettirdiğini söyleyerek “Bence Amerika’yı yeniden büyük yapmak istiyorsa önce üretimi Amerika’da yapmayı düşünsün” diye konuştu. Clinton’ın atıfta bulunduğu Türk mobilya şirketi, merkezi İzmir’de bulunan Dorya Mobilya.

        ‘EL İŞÇİLİĞİ KONUSUNDA ÇOK BAŞARILISINIZ’

        Kurucusu Doruk Yorgancıoğlu olan şirket, üretimini Manisa tesislerinde yapıyor. Dorya Mobilya, Trump ile 2013 yılında ortaklık kurarak Trump Home by Dorya markası ile hizmet vermeye başlamıştı. İlk koleksiyonunu İstanbul’da uluslararası bir gala ile lanse eden Trump Home by Dorya, 2 yıl kadar önce de İstanbul Akaretler’de bir mağaza açmıştı. Marka, önümüzdeki süreçte ABD’nin farklı eyaletlerinde mağazalar açarak yaygınlaşmayı planlıyor ve ahşap el işçiliği geleneğine dayanan, lüks iç mekân ürünleri üretiyor.

        1979 yılında İzmir’de iç mekân, mimarlık ve taahhüt şirketi olarak faaliyete başlayan şirket, Donald Trump ile Ağustos 2013’te ortaklık için imza atmıştı. Doruk Yorgancıoğlu, planlarını şöyle anlatmıştı: “Hedef olarak Türkiye ve Amerika başta olmak üzere birinci aşamada İngiltere, Çin, Endonezya, ikinci aşamada Rusya, Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri’ni belirledik. Bu 10 yıllık bir planlamayı ifade ediyor. Ama benim hedefim bini 5 yılda gerçekleştirmek. Trump Home by Dorya, 100 parçalık bir koleksiyon.”

        Trump ise, “Türkiye denilince aklınıza ilk gelen nedir?” sorusuna “Kalite. Örneğin yatlarla özel olarak ilgileniyorum ve Türkiye’deki tersanelerde mükemmel yat yapıyorlar. El işçiliği konusunda da çok başarılısınız” yanıtını vermişti.

        ABD PAZARINA 2008 YILINDA ATILMIŞTI

        Dorya’nın Başkanı ve Ceo’su olan Doruk Yorgancıoğlu, firmanın başına geçtiği 2012 yılından bu yana, Dorya’nın uluslararası büyümesine odaklandı. Marka, 30 farklı noktada, 70’ten fazla ülkede müşteri portföyüne sahip. 2008’de ABD’de şirket kuran Yorgancıoğlu, Dorya’nın ABD cirosunu, Türkiye’nin Amerika’ya toplam mobilya ihracatından daha yüksek bir rakama ulaştırdı. Yorgancıoğlu, Trump’ın da dikkatini çekti ve 2013’te Trump Organization ile ortaklığıyla, Trump Home by Dorya markasını hayata geçirdi. Trump Grubu, sahip olduğu otelleri Dorya ile döşüyor. Yukarıdaki fotoğrafta da Donald Trump, eşi Melania Trump (sağdan ikinci) ve Doruk Yorgancıoğlu ile Dorya Interiors Kreatif Direktörü Megan Perry Yorgancıoğlu ile bir davette gözüküyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ