Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Zorlu Holding CEO'su Ömer Yüngül Bloomberg HT'de - İş-Yaşam Haberleri

        Trump'ın ABD Başkanı seçilmesini nasıl değerlendirirsiniz?

        Ben fazla bir şeyin değişeceğini zannetmiyorum, sonuçta her şey sisteme göre yönetiliyor. Herkesin ortak yönü üretimi ve iş gücünü artırmak.

        Türkiye'nin 2016 büyümesi hedefe ulaşacak mı, Türkiye nasıl büyüyor?

        Bence Türkiye'nin %3-3.5 büyümesi bu ortamda iyi diyebiliriz, çoğu ülke bunu bile başaramıyor. Ama daha fazla olmalı, büyüme % 2'nin altı olduğu zaman mesela bir kriz habercisi oluyor. Bizim makro rakamlarımız da çoğu ülkeye göre iyi bir yerde. İhracatta da parite bizim aleyhimize işledi.

        2017 iyi bir yıl olacak mı?

        2017 senesi zor geçebilir sıkıntıların uzantısı olacak, çünkü paritelerde dalgalanmalar olacaktır yine. Biz dibi gördük ve çıkış başladı diyebiliriz. Gerekli reformları yaparsak, 2018 ve 2019'u daha iyi, yani büyümede % 5'lerin üzerini yakalayacağımızı düşünüyorum.

        2016 yılı Zorlu Holding için nasıl geçti?

        Şirket olarak hedefimiz Türkiye'nin büyümesinin hep 10 puan üstünde büyümek, bu sene de gerçekleştiriyoruz bu büyümeyi. Gelecek senenin de bütçesini yapıyoruz ve grup olarak 500 milyon doların üzerinde yatırım yapacağız ve artırabiliriz.

        Önümüzdeki dönem hangi sektörlere yatırımlarda ağırlık vermeyi planlıyorsunuz?

        Tekstilde 30-40 milyon dolarlık bir yatırımımız var önümüzde, özellikle teknik tekstile Batı pazarı başta olmak üzere çok önem veriyoruz. Tekstilde hedefimiz dünyada en çok patent sahibi olan firma ünvanını almak.

        Vestel tarafında iyileştirme yatırımlarımız var, çamaşır makinesi ve kurutma makinesi yatırımlarımız olacak. Manisa'da yaklaşık 100 milyon dolarlık bir yatırım olacak.

        Cep telefonu yatırımlarımız var ve bu bizim için çok önemli, 2020 yılında 40 milyon tane üretmeyi planlıyoruz. Bu sene satışta aylık 150 binlere yaklaşıyoruz. Cep telefonunda yurtdışı ihracata da başladık.

        Enerjide hedefler neler?

        Güneş enerjisine 2 senedir odaklıyız ve Aralık'ta da ihaleye hazırlanıyoruz. Güneşte 2018'de ürünler çıkmaya başlar. Osmaniye'de bir rüzgar santrali devreye girdi, jeotermalde 2023'e kadar her sene 50 megawatt ekleme olacak, bu bizim en temel işimiz.

        Baktığınızda her sene bir 200 milyon dolar enerjiye yatırım yapmışız. Son 8-9 yılda da 2 milyar dolar yatırım yapmışız.

        Madencilik yatırımlarımız vardı, nikel konsantre üretimine başladık. Zor bir üretim bu ve şu anda %80 kapasiteye ulaştık şimdi de tefsi yatırımına gireceğiz. Ve şu anda daha katma değerli ürünlerin üretimine nasıl geçeriz onun çalışmalarını yapıyoruz. Ocak sonunda tam kapasiteye geçiyoruz.

        2017-2018 yılında toplam sadece madende 300 milyon dolar yatırım yapacağız

        Enerjinin depolanması için de bir pil yatırımı düşünüyoruz. Bu da milyar dolarlık bir yatırım. 2 senedir büyük firmalarla Türkiye'de ortak yatırım nasıl yaparız holding olarak görüşüyoruz.

        Siz Osmangazi Elektrik ile dağıtım işine de girdiniz.. Burada hedefler neler, dağıtımda başka planlarınız var mı?

        Şu anda tam olmadı incelemeler devam ediyor. Yani prosedür süresindeyiz. Orada da elektrik dağıtımını bir araç olarak kullanıp, değişik iş türevleri üretmek istiyoruz.

        Gaziantep ve Trakya bölgelerinde gaz dağıtımı işimiz var, buralarda iyi yerlere geldik, iyi de idare ediyoruz.

        Düşük faiz trendi ne kadar sektörlere yansıyor?

        Borçlanırken çok yüksek yani % 6'larda, yurtdışında bu % 1-2'lerde, burada sayın Cumhurbaşkanı haklı. Merkez Bankası’nın da buraya kadar iyi idare ettiğini düşünüyorum.

        Dünyada nereye gitsek diye düşünen bir para var ve sadece devletten beklememek lazım, bizim de Türk şirketleri olarak katkıda bulunmamız gerekli. Türk şirketleri olarak yabancı ortaklıkları geliştirmemiz lazım, yani illa faizler düşsün yabancı gelsin değil, sizin kuvvetli olduğunuz ülkelerde ortaklıklar gerçekleştirerek Türkiye’ye katkı yapmanız lazım.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ