Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi İş-Yaşam Ruslar Cemile F1'i sevdi! - İş-Yaşam Haberleri

        Silifke ilçesinde üretilen ve halk arasında "Ragıp cav cav" adıyla bilinen, ıslah çalışmaları sonucu "Cemile F1" adını alan yerli domates türü, en çok Rusya'dan talep görüyor.

        Bölgede "Ragıp cav cav", "Lapçin" veya "anam babam domatesi" adıyla anılan, rengi, tadı ve kokusuyla hibrit türü tohumluklardan farklı özellik taşıyan yerli domates, ıslah edilerek Cemile F1 adıyla Silifke ilçesine bağlı Atayurt beldesinde seralarda da yetiştirilmeye başlandı.

        Yerli domatesin ıslah çalışmasını yapan firmanın Güneydoğu Anadolu distribütörü Hasan Basri Nalbant, yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1960'lı yıllarda verim düşüklüğü nedeniyle yerli domates türüne rağbetin azaldığını söyledi.

        Bunun sonucunda tohum firmalarının ıslah çalışmalarına destek vermeye başladığını, bu kapsamda verimin artırılması ve yola dayanıklılığın ön plana çıkartılmaya çalışıldığını ifade eden Nalbant, şunları kaydetti:

        "İnsanların gelir düzeyi arttıkça doğallığa özlem de aynı paralelde arttı. Şimdi insanlar, pahalı bile olsa doğal ürünlere yöneldi. Bu kapsamda, yerli domates türünü ıslah ettik. Üreticilerimizin sadece açık alanda değil aynı tat ve aromayı koruyarak seralarda da yetiştirilebilecekleri 'Cemile F1' adıyla domates tohumunu geliştirdik."

        Sebze ve meyve ihracatçısı Nurettin Kaynar da tüketici talebinin artık tamamen doğal yetişen ürünlere kaydığını belirterek, ıslah edilen yerli domatesin büyük ilgi gördüğünü anlattı.

        Cemile F1 adı verilen domatesin özellikle Rusya'dan çok talep aldığını anlatan Kaynar, "Denemek amacıyla 1 dekarda başladığımız üretim alanını 40 dekara çıkardık. Ürünümüzün tamamını Rusya'ya ihraç ediyoruz. Rusya'dan özellikle bu domates türünü istiyorlar." dedi.

        Atayurt Sebze Meyve Halinde komisyonculuk yapan Yüksel Kaynar da ihracatçıların en fazla yerli domates talep ettiğini belirtti.

        Yerli domatesin pazar sıkıntısının bulunmadığını dile getiren Kaynar, "Bizler tüccarın ve ihracatçının talebini karşılamakta zorlanıyoruz. Normal domates 1,10 liradan, yerli domates ise 1,5 liradan alıcı buluyor" diye konuştu.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ