Yabancıların araçlarını akrabaları kullanabilecek
Türkiye'deki yabancı araçların kullanım şartları kolaylaştırıldı
Geçici ithalat rejimi kapsamında özel kullanımda olan araçların, kullanım, kaza, çalınma, kayıtlardan silinme gibi işlemlerine ilişkin mevcut uygulama, yeniden düzenlenerek basitleştirildi.
Buna göre, her yapılacak işlem için Gümrük Müsteşarlığı devrede olmayacak ve işlemlerin, gümrük müdürlüklerinde görülmesi yeterli olacak.
''Özel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtlarına İlişkin Gümrük Müsteşarlığının 6 Seri Numaralı Gümrük Genel Tebliği''nde değişiklik yapıldı.
Tebliğe göre, Yabancı Taşıtların Geçici Giriş Karnesi ve Geçici Giriş Belgesiyle, Geçici Olarak İthaline İlişkin Uygulanacak İşlemlerde; taşıt, Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesiyle, Türkiye'ye getirilmiş ise, süre uzatım isteği Türkiye Turing Otomobil Kurumu (TTOK) aracılığıyla, bu kişilerin fiilen çalıştığı, incelemede bulunduğu, öğrenim yaptığı ya da Türkiye'de geçici olarak oturmaya izinli bulunduğu yerdeki, bulunmuyorsa, buraya en yakın yerdeki gümrük müdürlüğüne bildirmeleri yeterli olacak. Bu işlemlerin Gümrük Müsteşarlığına yapılması şartı, böylelikle yürürlükten kaldırılmış oldu.
İlgililer tarafından süre uzatımına dair belgelerin temini için yapılan resmi başvuruların beklenildiğine dair tevsik (belgelendirme) edici bilgi ve belgeler, karne geçerlilik süresi içerisinde TTOK veya ilgili gümrük müdürlüğüne verilecek ve bu dilekçeler yeterli olacak.
Geçici ithale ilişkin olarak gümrük idarelerince yapılacak giriş işlemlerini yeniden düzenleyen maddede de değişiklikler yapıldı.
Buna göre, belgelerin uygunluğu halinde, giriş işleminden sonra Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesinin giriş parçası koparılacak ve ilgilinin pasaportuna gerekli kayıt düşülecek. Daha sonra karnenin giriş parçası Gümrük müsteşarlığına gönderilmek yerine, arşivlenecek. Diğer tüm belgeler, her kişi için özel bir dosya açılarak saklanacak ve kişinin taşıtıyla ilgili yapılacak bütün işlemler, bu dosya üzerinden yürütülecek.
Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi düzenlenmek suretiyle getirilen taşıtların süreleri içerisinde olmak koşuluyla birden çok çıkış ve girişlerine izin verilecek. Çıkış ve giriş işlemleri, geçici ithal işleminin yapıldığı gümrük müdürlüğünden yapılmış ise; karnenin koparılan giriş ve çıkış parçaları bu müdürlükçe arşivlenecek. Çıkış ve giriş işlemlerinin farklı gümrük müdürlüğünden yapılması halinde de karnenin giriş veya çıkış parçaları geçici ithal işleminin yapıldığı gümrük müdürlüğüne bordro ekinde gönderilecek.