Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Karadeniz'in yeni meyvesi: Avokado - Makro Ekonomi Haberleri

        Edinilen bilgiye göre, Türkiye'de daha çok Adana, Muğla, Mersin, Hatay ve Antalya gibi yörelerde yaygın olarak yetiştirilen ve içeriğindeki vitamin ve protein zenginliği nedeniyle afrodizyak meyve olarak nitelendirilen avakado meyvesi, son dönemlerde Karadeniz Bölgesi'ndeki üreticiler tarafından da rağbet görmeye başladı.

        Atakum ilçesi Körfez mahallesinde avokado yetiştiriciliği yapan emekli öğretmen Hakkı Albayrak (65), deneme amacıyla yetiştirdiği avokado ağaçlarından ilk meyveleri aldığını söyledi.

        Her mevsim yeşil, subtropik bir meyve türü olan avokadonun, dünya üzerinde 5 kıta ve 50'ye yakın ülkede yetiştirildiğini belirten Albayrak, Karadeniz Bölgesi'nde yetişmez denilen avokado meyvesinin rahatlıkla yetiştirilebileceğini belirtti.

        Anavatanı Orta Amerika olan avokado meyvesinin Türkiye'de bugüne kadar Adana, Muğla, Mersin, Hatay ve Antalya gibi güney illerinde yetiştirildiğini belirten Albayrak, şunları kaydetti:

        ''Avokado, dünyada birkaç ülkede son derece birbirinden farklı özellik taşıyan çevrelerde, önemli ticari tarımsal ürün olarak yetiştirilmektedir. Ben 2 yıldır bahçemde yetiştiriciliğini yaptığım avokadolardan oldukça bol ve kaliteli meyve topluyorum. Artık Karadeniz Bölgesi için yeni bir alternatif meyve çeşidi de çıkmış oldu.''

        Albayrak, ihracat şansı oldukça yüksek olan avokadonun tüketiminin, özellikle ekonomik gelir düzeyi yüksek birçok Batı Avrupa ülkesinde giderek arttığını, bu nedenle de Karadeniz Bölgesi için yeni bir umut olabileceğini ifade etti.

        Sağlık yönünden birçok faydası olan avokadonun Karadeniz Bölgesi'nde yaygınlaştırılması ve alternatif bir ürün haline gelmesi için çalıştığını da kaydeden Albayrak, avokado yetiştirmek isteyen üreticilere de yardımcı olabileceğini kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ