Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para İstanbul'un en özel kapısı - Makro Ekonomi Haberleri

        İstanbul Atatürk Havalimanı denince akla ilk olarak dış ve iç hatlar terminali geliyor. Oysa havalimanının gözlerden uzak bir terminali daha var. 2005 yılında Atatürk Havalimanı için yapılan ihale ile TAV, işletmekte olduğu terminallere havalimanının kuzeybatısında yer alan A14 apronundaki Genel Havacılık Terminali’ni de ekledi.

        6-20 koltuklu jetler yararlanıyor

        İki bin üç yüz metrekare kullanım alanına sahip olan terminalden hava taksi işletmeciliği ve genel havacılık ruhsatıyla uçuş yapan 6 ila 20 koltuk kapasiteli iş jetleri hizmet alıyor.

        Terminalin en büyük iki özelliği, beklemeden güvenlikten geçmek ve pasaport işlemlerini zaman kaybetmeden yaptırmak. İç hatlar ve dış hatlar olmak üzere iki ayrı salonu bulunan terminalde uçuş beklerken faydalanmak üzere kablosuz internet, mini bir duty free mağazası ve ikram hizmetleri de unutulmamış.

        Yılda 22 bin kişi geçiyor

        Genel Havacılık Terminali’nde yıl içerisinde gerçekleşen ortalama 5 bin 500 uçuştan, 22 bin yolcu faydalanıyor. İş adamları ağırlıklı olarak, 5 ila 10 koltuk kapasiteli Dassault Falcon, Cessna, Raytheon Hawker, Learjet, ve Golbal Express tipi iş jetlerini tercih ediyor.

        Dış hat uçuşları en fazla Baku, Viyana, Atina, Cenevre, Paris, Londra ve Dubai’ye gerçekleşirken iç hatlarda Bodrum Ankara, İzmir ve Antalya en çok uçuş yapılan noktalar olarak öne çıkıyor.

        480 firmaya hizmet veriyor

        Yıl içerisinde gerçekleşen uçuşlarda 350’si yabancı 130’u yerli, yaklaşık 480 firma Genel Havacılık Terminalini kullanıyor. Kevin Costner, Adriana Lima, Bruce Wills, Kate Moss başta olmak üzere ülkemize gelen pek çok ünlü isim Türkiye’ye Genel Havacılık Terminali’nden giriş yaptı.

        Terminali kullanan havayollarının dış hat uçuşlarında yüzde 85’i yabancı yüzde 15’i yerli, iç hat uçuşlarında ise yüzde 30’u yabancı yüzde 70’i yerli şirketler olarak şekilleniyor.

        İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki Genel Havacılık Terminaline yurtdışından en çok Portekiz, Amerikan, İngiliz ve İsviçreli iş jeti firmaları uçuş gerçekleştiriyor.

        18 hangarı var

        Genel Havacılık Terminali’nin bulunduğu A-14 apronunda toplam 18 hangar bulunuyor. Bu hangarların 16 adedi çeşitli işletmeler tarafından kullanılıyor. Hangarlarda işletmelerin kendilerine ait uçaklarının yanı sıra yurt dışından gelen yabancı bayraklı iş jetleri de konaklama yapabiliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ