Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Biz duygusal insanlarız" - Makro Ekonomi Haberleri

        Arıoğlu, Gelir İdaresi Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, bu unvanla son kez basın mensuplarına hitap ettiğini belirterek, göreve geldiği günden bu yana yürüttükleri çalışmalar ve projeler hakkında bilgi verdi. Mükellef hizmetleri ve kayıtdışılık ile mücadelede önemli adımlar attıklarını vurgulayan Arıoğlu, dünyada çok az örneği olan önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlattı.

        Konuşmasının sonunda elde edilen başarının bir ekip çalışması olduğunun altını çizen Arıoğlu, ''Sayın Başbakanımızın liderliği ve öncülüğü, son 50 yılda çoğunun en başarılı Maliye Bakanı olarak söyleyebileceği Sayın Maliye Bakanımızın eşgüdümü içinde bize verdiği destekle ve çalışma arkadaşlarımızın mesai anlayışını bir kenara bırakıp geceli gündüzlü fedakarca çalışmaları sonucunda bunları gerçekleştirdik'' dedi. Arıoğlu, bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'a ve mesai arkadaşlarına ''Türkiye'ye hizmet etme fırsatını kendisine verdikleri için şükranlarımı sunduğunu'' söyledi.

        Vergi gelirlerinde 2007 yılında bir azalma olacağı konusundaki söylemlere de değinen Arıoğlu, şunları kaydetti:

        ''2007 yılında bizim vergi gelirlerinde eksik olan kalemlerimiz şunlar; Katma Değer Vergisinde özellikle enerjiden kaynaklanan ithal KDV'de, hem de kurdan kaynaklanan bir hedefe göre geride olmamız söz konusu. Ekim sonu itibariye KDV beyannameleri verildi. Ekim sonu itibariyle baktığımızda tahakkuk bazında Ocak-Ekim yüzde 23 KDV tahakkukumuzda artış var. Tahakkuk anlamında bizim bir sorunumuz yok.''

        Osman Arıoğlu, ''Bu idare, kendisinin dışında olan nedenler bir kenara bırakıldığında 2007 yılında da vergideki hedeflerini bugün itibariyle de tutturmuş durumdadır. Ümit ediyorum ki yıl sonu geldiğinde yine hedeflerini gerçekleştiren, tutturan bir idare olacaktır'' diye konuştu.

        Arıoğlu, vergi iade sisteminin amaca hizmet etmekten çıktığını ifade ederek, fiş ve belge alımını özendirmek amacıyla özellikle öğrencileri bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi ve 100 fiş getiren ilköğretim öğrencilerine kura ile hediye dağıtımı kampanyasına bu yıl da devam edeceklerini bildirdi.

        -SALI GÜNÜ DEVİR TESLİM YAPILACAK-

        Arıoğlu, daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Arıoğlu, neden görevden ayrıldığına yönelik bir soru üzerine, bu göreve başlarken de bırakırken de bürokratik terbiye ile hareket etmek istediğini söyledi. Her koltuğun bir gün bir şekilde bırakılması gerektiğini ifade eden Arıoğlu, ''Ben asil olarak bu koltuğa oturmuş olsaydım belki de daha erken bırakacaktım. Son 20-30 yılda yalnız 4 kişi, 5 yıl ve daha üzerinde hizmet vermiştir. Bu görev çok fedakarlık ve özveri isteyen bir iş...'' diye konuştu.

        Formula 1 yarışlarına ''hasta'' derecesinde ilgili olduğunu ifade ederek, konuya bu alandan bir örnekle açıklık getiren Arıoğlu, kendisinin Raikkonen taraftarı olduğunu ancak gelmiş geçmiş en önemli ismin Schumaher olarak kabul edildiğini kaydetti ve ''Schumacher emekli oluyorum dedi. Bir habere baktım diyor ki (Schumacher, Raikkonnen kendini geçeceğini anladı o yüzden bıraktı). Dolayısıyla bunlar hep söylenecektir. Ben bürokraside başlamanın değil, kendisine yakışır biçimde bırakmanın da önemli olduğuna inanıyorum. Bugün de bunu yapmaya çalışıyorum'' dedi.

        Arıoğlu bir gazetecinin ayrılma nedenini ''samimiyetle'' dile getirmesini istemesi üzerine de, görev yaptığı süre içinde her zaman samimiyetini korumaya çalıştığını ifade ederek, ''Bir idarede hizmet, en iyi şekilde yapılabildiği sürece devam ettirilmeli. Onun başkaları tarafından daha iyi devam ettirilebilmesi imkanı varsa o zaman kendi tercihinizi yapabilirsiniz. Dolayısıyla ben de bir anlamda bunu gördüm'' dedi.

        Kendisinden sonra gelecek kişinin de görevi en iyi şekilde devam ettireceğine inandığını ve bu rahatlıkla görevi teslim ettiğini belirten Arıoğlu, muhabirlerin ısrarlı sorularına rağmen yerine gelecek ismi açıklamak istemedi.

        Arıoğlu, önümüzdeki salı günü devir teslim töreni yapılacağını ifade ederek, yeni atanacak kişinin bir süre görevi vekaleten götüreceğini, çünkü emeklilik sürecinin resmen 16 Kasım 2007 tarihinde resmen başlayacağını bildirdi.

        -''DUYGUSAL İNSANLARIZ...''-

        Gelirler Genel Müdürlüğü ve ardından Gelir İdaresi Başkanlığı görevini de uzun süre vekaleten yürüttüğüne işaret ederek, Cumhurbaşkanı değişiminin ardından asaleten atanacak ilk isimler arasında bulunmamasına kırılıp kırılmadığının sorulması üzerine de Arıoğlu, ''Bunlar aslında çok önemli konular değil ama biz tabii ki duygusal insanlarız. Bunu da bir kenara not etmek lazım'' dedi.

        -''MÜSTAKİL DANIŞMANLIK HİZMETİ VERMEYİ PLANLIYORUM''-

        Emeklilikten sonrası için netleşen bir planı bulunup bulunmadığının sorulması üzerine de Arıoğlu, Ziraat Bankası Yönetim Kurulu üyeliğinin devam edeceğini ifade etti ve başka alternatifler üzerinde de durduğunu söyledi. Bir takım teklifler bulunduğunu, bunları gelecek günlerde değerlendireceğini ifade eden Arıoğlu, ''müstakil danışmanlık hizmeti'' vermeyi planladığını kaydetti.

        ''Müstakil danışmanlık hizmeti''ni biraz açması istendiğinde de Arıoğlu, masanın öbür tarafında olmayı ve o noktadan hizmet vermeyi istediğini kaydetti. Arıoğlu, yapacaklarını, önümüzdeki günlerde netleştireceğini vurguladı.

        -''REVİZE RAKAMIN ÜSTÜNDE HEDEF BELİRLEDİK''-

        Arıoğlu, vergi gelirlerine yönelik sözlerine işaret edilerek, revize rakamların neden böyle açıklandığının sorulmasına karşılık da tahminler konusunda Gelir İdaresi Başkanlığı olarak fedakarlık yapan taraf olduklarını, iddialı hedefler konulurken ses çıkarmadıklarını ve yerine getirmeye uğraştıklarını söyledi. Arıoğlu, şöyle devam etti:

        ''O revizede bir kalem enerji konusuna dayanan Katma Değer Vergisi ve Özel Tüketim Vergisi ile ilgili. Kamunun yine tercihi önem arz etmektedir. Para bu yıl tahsil edilirse, o hedefin, revizenin çok daha üzerine çıkmak mümkün olacaktır. Hedefin düşük revize edilmesinden de gocunmadık. Çünkü Sayın Bakan'a ifade ettik, bizim kendi hedefimiz kurdan, otomotiv sektöründeki ihracatın artmasından kaynaklanan kısımdan, tütündeki aksaklık dışında büyük ölçüde hedefi yine yakalayacağımızı düşünüyoruz. Revize rakamın üzerinde kendimize hedef seçtik, bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.''

        Arıoğlu aynı konuda başka bir soru üzerine de ''Biz kendi revize hedefimizi tutturacağız diyoruz. O hedefin de bu revize hedefin üzerinde gerçekleşeceğine inanıyorum. Ekim ayı KDV ve stopaj tahakkuklarına baktığımızda gönül rahatlığı ile söyleyebiliyorum'' diye konuştu.

        -KAYITDIŞILIK...-

        Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'in ''kayıtdışılıkta yeterince başarılı olunamadığına'' dair sözlerine atıfta bulunularak, görüşünün sorulması üzerine de Arıoğlu, kayıtdışılık ile mücadelenin bir toplumsal dönüşüm ve anlayış değişikliği gerektirdiğini belirterek, mücadelenin ''devlet politikası'' olarak yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi. Kurum ölçeğinde başarıyı yakaladıkları, ortamın iyileştirilmesine önemli katkı sağladıklarını anlatan Arıoğlu, Türkiye ölçeğinde bakıldığında ise elbette hedefe henüz ulaşılamadığını kaydetti.

        Bir gazetecinin, Gelir İdaresi Başkanlığı kurulurken bu kurumun güçlü ve bağımsız bir yapısı olmasının öngörüldüğüne işaret ederek, güçlü bir yapıya kavuşması için ne yapılması gerektiğinin sorulması üzerine Arıoğlu, 172 milyar YTL vergi gelirinin hedefleniyorsa, bu kurumun ''layık olduğu güce'' kavuşturulması gerektiğini söyledi. Arıoğlu, çalışanların ekonomik anlamda da daha güçlü kılınması gerektiğini ifade ederek, çalışanların önemli bölümünün ekonomik gerekçelerle özel sektöre kaydığını kaydetti.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ