Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "90 milyon dolar açık mümkün değil" - Makro Ekonomi Haberleri

        Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, onur konuğu olarak katıldığı İstanbul’daki Bab-ı Ali toplantısında, yeni Türk Ticaret Kanunu’nu anlattı. Sonra da konukların sorularını yanıtladı.

        Şimşek “İrlanda da, bir dönem yıldız ülkeydi, ancak cari açığı fazlaydı. Sonra krizde İrlanda’nın battığını biliyoruz. Türkiye de, şimdi hem yıldız ülke gösteriliyor hem de cari açığı yüksek. Bu, Türkiye’nin geleceğinde de bir risk olmasın?” sorusuna “İrlanda ile Türkiye’yi karıştırmamak lazım. İrlanda, iki açıdan risk almıştı. Biri bankacılıkla ilgili terbirleri almamışlardı, öteki de, emlak balonu oluşmasına yol açmışlardı. Onlar, bankacılıkla ilgili tedbirlerini, krizden sonra aldılar ve tabii ki bu işe yaramadı. Oysa Türkiye, bankacılıkla ilgili önlemlerini, daha kriz yokken almıştı bile. Türkiye’nin ekonomik başarısının nedenlerinden biri de bu” cevabını verdi.

        Şimşek, “Türkiye’nin cari açığı bu yıl 90 milyar doları bulur mu?” sorusu üzerine de “Hayır kesinlikle mümkün değil. Cari açığın 60-65 milyar dolar aralığında olacağını tahmin ediyorum” dedi.

        ÇOĞU ENERJİYLE İLGİLİ

        Şimşek cari açığın son açıklanan verilerle yaklaşık 54.8 milyar dolar olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Bu çok yüksek bir rakam. Bunun 40 milyar dolardan fazlası, yaklaşık 41 milyar doları doğrudan doğruya enerjiyle ilişkilidir. Yani petrol doğalgaz ve türevleri.” Seçimden önce ilk kez Şimşek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez bir hükümetin seçime 2-3 ay kala banka munzam karşılıkları ile ilgili karar aldığına dikkat çekti.

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ