Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Tıkır tıkır strateji hazır! - Makro Ekonomi Haberleri

        Sanayi Bakanı Nihat Ergün’ün makine sanayinde Türkiye’yi teknoloji üssü haline getirmeyi hedefleyen Makine Strateji Belgesi’ni bu ay içerisinde açıklaması bekleniyor. 2010 yılında “Tıkır tıkır ihracat” sloganı ile başlattıkları kampanya ile ses getiren makine sanayicilerine stratejiden vergi indirimi çıktı.

        FİNANSMAN KOLAYLIĞI GELİYOR

        HT Ekonomi’nin ulaştığı Türkiye Makine Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Planı Taslağı’na göre sektör başta vergi olmak üzere çeşitli kamu yükümlülüklerinde indirim alacak. Genel olarak yüzde 18’de seyreden bütün makinelerdeki Katma Değer Vergisi (KDV) oranı yüzde 8’e çekilecek. Böylece ağırlıkla makine yatırımlarını yatırım teşvik belgesiyle yaparak KDV ödemeyen büyük ölçekli şirketlerle küçük ve orta ölçekli işletmeler (KOBİ) arasında denge sağlanacak.

        Leasing işlemlerinde yüzde 8 ile 18 olan KDV oranı ise mesleki ve ticari mallarda yüzde 1’e düşürülerek doğrudan yatırıma tabi makinelerde yatırımcının finansal araçlara erişimi kolaylaşacak. Serbest bölgelerdeki firmaların ihracat yapma zorunluluk oranı yüzde 85’ten 60’a inecek. Strateji, Kredi Garanti Fonu’ndan yararlanan makinecilerin komisyon oranının düşürülmesini de öngörüyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) işletmelerde kullanılan makine ve teçhizatın kredi kuruluşlarınca teminat olarak kabul edilmesini sağlayacak. Finansal Kiralama Kanunu’nda yapılacak değişiklikle satıp geri kiralama işlemleri kurumlar vergisi, KDV, tapu harcından muaf olacak. 14-16 ayı bulan KDV iade süreleri kısaltılacak. Yanlış beyana ağır yaptırımlar gelecek.

        GAZETE HABERTURK- HT EKONOMİ

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ