Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para "Elimde sihirli bir değnek yok" - Makro Ekonomi Haberleri

        ABD Başkanı Obama yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının günlük hayatı da olumsuz etkilediğini belirterek, “Elimde petrol fiyatlarını aşağı çekecek sihirli bir değnek yok” dedi

        Avrupa ve Amerika’da borsaların Paskalya tatili nedeniyle kapalı olması ekonomi gündeminde tansiyonları az da olsa düşürdü. Ancak özellikle yarın yapılacak ABD Merkez Bankası’nın faiz toplantısı ve Yunanistan’ın borç yapılandırmasına yönelik söylentiler döviz ve emtiada heyecanın sürmesine neden oldu. Derecelendirme şirketi S&P’nin, ABD’nin uzun vadeli kredi notu görünümüne yönelik açıklamasının ardından düşüş hızı artan dolarda aşağı yönlü hareket devam etti. Dolardaki düşüş ise altına olan talebin adeta saldırıya dönüşmesine neden oldu. Son 9 seanstır aralıksız yükselen altının onsu dün bin 518 dolara kadar yükseldi. Gümüşün onsu da çıkışına devam ederek 49 dolarlık seviyesini korudu.

        KOŞULLAR AĞIRLAŞTI

        Diğer yandan petrol fiyatlarındaki yükseliş de devam ediyor. Uluslararası piyasalarda Londra Brent tipi ham petrolün varil fiyatı 124 dolardan işlem görüyor. Petrol 2007’de ulaştığı 146 dolar/varil oranına henüz yaklaşamadı ancak varil fiyatının 120 dolar üzerinde tutunması ülke ekonomilerine zarar vermeye başladı bile. ABD Başkanı Barack Obama yaptığı açıklamada petrol fiyatlarının hem ekonomik hem de günlük hayatta ABD’liler için koşulları daha da ağırlaştırdığına işaret ederek, “Elimde sihirli değnek yok. Petrol fiyatlarını kısa sürede aşağıya çekmek mümkün olmayacak” diye konuştu. Ülke ekonomisini canlandırabilmek için bir dizi önlem açıklayan Obama özellikle petrolde dışa bağımlılığı azaltmak için petrol üretimine ağırlık vereceklerini söyledi. Petrol piyasası uzmanları ise petrol fiyatlarının artmasında yatırımcıların bu yazın Ortadoğu'da siyasi ortamın sıcak geçeceği korkularının etkili olduğunu düşünüyor. Petrol fiyatlarının artmasında ayrıca çatışmaların sürdüğü Libya'da isyancıların zarar gören petrol sahalarının onarılması nedeniyle en az bir ay üretim yapamayacakları açıklaması ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi Nijerya'da seçim öncesi şiddetin artması da rol oynuyor.

        "BORÇ YAPILANDIRMASI LEHMAN ETKİSİ YARATIR"

        Avrupa Merkez Bankası üyesi Juergen Stark, yaptığı açıklamada bir Euro Bölgesi ülkesinde borç yeniden yapılandırmaya gidilmesi halinde bunun bir bankacılık krizini tetiklemesi riski bulunduğunu ve bu durumun Lehman'ın batışının yol açtığı etkileri aşacak olumsuz sonuçlar doğuracağını savundu. Borcunu azaltmak için yardım isteyen bir ülke için acısız bir yol olmadığını ifade eden Stark, bu ülkelerin izleyebilecekleri tek yolun reform programlarını sıkı şekilde uygulamak ve borçlarını tam olarak geri ödemek olduğunu da vurguladı. Başta Almanya ve Fransa olmak üzere Euro Bölgesi’nde çok sayıda ülke Yunanistan’a yeni destek kredileri sağlanmasına karşı çıkıyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ