Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Burnumuzun dibinde gaz denizi! - Makro Ekonomi Haberleri

        Enerji zengini Türkmenistan'da çalışmalarda bulunan İngiliz araştırma şirketi Gaffney Cline and Associates, 21.2 trilyon metre küp rezerviyle Güney Yolöten-Osman gaz yatağının dünyanın en büyük 2. doğalgaz yatağı olduğunu açıkladı.

        Ülkenin güneyindeki Yolöten-Osman bölgesinde 2004 yılından beri çalışmalarda bulunan İngiliz araştırma şirketi Gaffney Cline and Associates, Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'ta düzenlediği basın toplantısıyla araştırma sonuçlarını açıkladı.

        EN AZ 13.1 TRİLYON METREKÜP

        Şirketin temsilcisi Jim Gillet, yaptığı sunumda yürüttükleri araştırma sonucu Güney Yolöten-Osman gaz yatağının en yüksek 21.2 trilyon metre küp, en düşük ise 13.1 metre küp ve en iyi tahminlerine göre ise 16. 4 trilyon metre küp doğalgaz rezervine sahip olduğunu açıkladı.

        2011 yılı araştırmalarını geçtiğimiz hafta tamamladıklarını duyuran Gillet, uydu araştırmalarıyla da desteklenen çalışmalar sonucu bölgedeki 19 kuyuda, 2 bin kilometrekare alanda 3 boyutlu sismik araştırmalarda bulunduklarını belirtti. 1800 kilometrekare alanda ise 2 boyutlu sismik araştırmalar yaptıklarını dile getiren Jim Gillet, bölgedeki Yaşlar yatağında da araştırmalarda bulunduklarını ve en yüksek tahminlerine göre 5 trilyon metre küp doğalgaz rezervi tespit ettiklerini açıkladı.

        EN DÜŞÜK TAHMİNLE 30 YILLIK GAZ

        Gillet buna göre, Güney Yolöten-Osman gaz yatağının Basra körfezindeki Güney Pars-Kuzey Dome yatağından sonra dünyanın en büyük doğalgaz rezervini bulundurduğunu söyledi. Özellikle Rus basınında Türkmen doğalgazının gündemde olan TAPI, Nabucco, Çin ve diğer doğalgaz projeleri için yetersiz olduğu yönündeki haberlerle ilgili soruyu da cevaplayan Gillet, ''Araştırmalarımızın arkasındayız, söz konusu yataktaki en düşük tahminimiz bile pek çok projeyi 30 yılı aşkın süreyle tedarik edebilecek kapasitede'' diye konuştu. Şu andaki araştırmalarının 20 kilometrekare alanı kapsadığını belirten Gillet, 2011 araştırma sonuçlarına göre, bölgenin daha da genişletilebileceğini, kesin sonuçları elde etmenin yıllar sürebileceğini sözlerine ekledi. Gillet, bölgedeki kuyularda tespit edilen doğalgazın kalitesinin yüksek olduğunu da kaydetti. Gillet, Türkmen gaz kaynaklarının gelecekte öngörülen temel talepleri karşılayabileceğini, buna Rusya, İran, Çin ve Avrupa'nın da doğalgaz ihtiyacının dahil olduğunu ifade etti. Daha önce de 2008 yılında bölgede araştırmalarda bulunan bağımsız araştırma kuruluşu Gaffney Cline şirketi, söz konusu bölgenin 14 trilyon metre küp doğalgaz rezervi ile dünyanın 4. büyük doğalgaz yatağı olduğunu açıklamıştı. Türkmenistan, bu doğalgaz sahasının işletmeye açılması için başta Çin olmak üzere Güney Kore ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin enerji şirketleri ile sondaj ve doğalgaz arıtma tesisi projeleri için 9, 7 milyar dolarlık anlaşma imzaladı. Sözkonusu ülkelerin şirketleri bu alanda çalışmalarını sürdürüyor.

        AVRUPA'NIN 50 YILDAN FAZLA GAZ İHTİYACINI KARŞILAYACAK

        Geçtiğimiz aylarda, Türkmenistan bu yatağın çalışmalarının hızlandırılması için Çin ile 4,1 milyar dolarlık kredi anlaşması da imzaladı. Rusya, İran ve Çin'e doğalgaz ihraç eden Türkmenistan, Türkmen doğalgazını Afganistan ve Pakistan üzerinden Hindistan'a kadar ulaştıracak TAPI projesini hayata geçirmek için çaba gösteriyor. Öte yandan, Türkmen hükümeti Nabucco projesine de gaz tedarik etmeye hazır olduğunu da çeşitli vesilelerle dile getiriyor. İngiliz şirketinin araştırma raporuna göre, Güney Yolöten-Osman doğalgaz yatağı Büyük Britanya nın 350 yıllık, Avrupa'nın ise 50 yıldan fazla doğalgaz ihtiyacını karşılayabilecek.

        En yüksek rezerv tahmini üzerinden yapılan hesaplamalara göre her 1000 metrekübü 350 dolarlık ortalama satış fiyatı üzerinden rezervin toplam ticari karşılığının 9.9 trilyon doları aştığı tahmin ediliyor.

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ