Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Haberler Ekonomi Para Teşvik için yüzde 75’lik vergi indirimi - Makro Ekonomi Haberleri

        Seçkin Ürey / Habertürk

        ABD’deki gibi bireylerin yeni kurulan bir şirkete sermaye koymasını teşvik etmek için getirilen yüzde 75’lik vergi indirimi için yönetmelik taslağı hazırlandı. Taslakta imalat sanayiinde alkollü içecek, kürk, saat üreten firmaya yatırım, indirim dışı bırakıldı.

        İş fikrini hayata geçirmek isteyen bir girişimcinin kurduğu şirkete, bireylerin yatırım yapmasını özendirmek için haziran ayında çıkarılan 6183 sayılı Kanun’la yatırdıkları para karşılığı alacakları hissenin değerinin yüzde 75’ini gelir vergisinden düşme imkânı getirildi. ABD’de ‘garaj şirketi’ adı verilen örneklerde olduğu gibi gerçek bir kişi yeni kurulmuş veya büyüme aşamasındaki bir şirkete sermaye koyabilecek, şirketin büyüyüp başarılı olması halinde hisselerini satarak veya alacağı temettüyle koyduğu paranın üstüne kâr sağlamış olacaktı. Hazine Müsteşarlığı, sistemin işlemesi için hazırladığı yönetmelik taslağında alkollü içecek üretimine yönelik kurulmuş bir şirkete yatırımı vergi indirimi kapsamı dışında bıraktı. Hazine, Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği taslağı hazırlayarak iş dünyası örgütlerine görüş bildirmeleri için gönderdi. Yönetmelik taslağının ekinde de Devlet Desteği Sağlanacak Sektörlere İlişkin Liste yer aldı. Listenin imalat sanayi bölümünde bütün ana sektörler yer aldı. Başında da gıda ürünleri ve içecek imalatı vardı. Gıda ve içecek imalatının yanına bir parantez açılarak, “Alkollü içecekler, şarap, bira ve malt hariç” notu düşüldü. İmalat sanayiinde destek verilecek sektörler arasında giyim eşyası üretiminde kürk de hariç tutuldu. Plak, kaset çoğaltma ve saat üretimi de destek kapsamı dışında bırakıldı.

        Sitede liste yok

        Bireysel Katılım Sermayesi Yönetmeliği Taslağı Hazine Müsteşarlığı’nın internet sitesinde Mali Sektörlerle İlişkiler ve Kambiyo Genel Müdürlüğü sekmesinde de yer alıyor. Ancak siteye eklenen bölümde vergi indiriminden yararlanacak sektörlerin listesi yer almıyor. Liste, görüşü istenen sivil toplum örgütlerine gönderildi.

        Lisans için servet ya da tecrübe şartı

        Bir yatırımcının Hazine’den lisans alabilmesi için ya yüksek gelir sahibi ya da tecrübe sahibi olduğunu ispatlaması gerekiyor. Yüksek gelirde 2 mali dönemde gelirin en az 200 bin lira olması veya kişisel servetin en 1 milyon lira olması isteniyor. Tecrübe sahipliği için aranan şartlar ise şöyle: “Finans kurumlarında fon yöneticisi, KOBİ finansmanı birimleri veya girişim sermayesi şirketlerinde müdür olmak, daha üst bir pozisyonsa en az 2 yıl tecrübeye sahip olmak. Ya da son 5 yıl içinde 2 yıl en az 50 milyon lira cirolu bir şirkette genel müdür yardımcılığı veya üstü pozisyonda olmak.”

        Değeri 10 milyonun altında olmalı

        Yatırım yapılabilecek şirketlerin şu şartları taşıması gerekiyor:

        * Yatırım öncesi aktiflerin toplam değerinin en fazla 10 milyon lira olması

        * En fazla 50 çalışanın olması

        * Başka bir şirketin kontrolünde olmaması

        * Müsteşarlıkça belirlenen sektörlerde faaliyette bulunması I I Paylarının halka arz edilmemiş olması

        GÜNÜN ÖNEMLİ MANŞETLERİ